{ "title": "Çilek Hoşafı", "image": "https://www.hosaf.gen.tr/images/Cilek-Hosafi-39493.jpg", "date": "19.01.2024 17:25:00", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Çilek Hoşafı; Çilek yaz aylarının en çok sevilen ve en tatlı meyvelerinden biridir. Toprak üzerinde sürünücü gövde ile yayılan bir meyve türüdür. Hem rengi hem de kokusu insanları mest edecek kadar güzeldir. Çilek meyvesi birçok ürüne dönüştürülerek kullanılır. Bunlar; reçel, hoşaf ve marmelatı şeklinde olmaktadır. Çocuklar ise bu meyveyi daha çok pastaların içerisinde görmeyi severler.

Çilek hoşafı mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin yapıya sahiptir. Eğer aşırı kiloya sahipseniz fazla kilolardan kurtulmaya ve vücudu toksit maddelerden arınmaya yardımcı olur. Çilek vücuda kuvvet vererek kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklığını önler. Ayrıca çileğin meyvesinden değil yapraklarından da faydalanır. Yapraklar iyice kurutulmak şartı ile çay yapılarak günde 1 su bardağı tüketilir. Bu çay sinirleri yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliğe sahiptir. Çilek hoşafı yaz aylarının o sıcağında soğuk tüketilerek ferah bir hava yarattığı için çok tercih edilen hoşaflar arasında yer almaktadır.

Çilek Hoşafı Nasıl Yapılır?
Çilek Hoşafı Nasıl Yapılır?

İlk olarak pazardan aldığımız veya kendimizin yetiştirdiği çilekleri yıkamalıyız. Çilek toprakta yetiştiği için oldukça topraklı yapıya sahiptir. Topraktan iyice arındırmamız lazım. Yıkadığımız çilekleri bir tencereye alarak üzerine 2 litre suyu ilave etmeliyiz. Daha sonra bu karışımı ocağın üzerine koyarak 45 dakika kaynatılır. Kaynatıldıktan sonra üzerine 2 su bardağı toz şekeri ekleyip biraz karıştırmalıyız. Karıştırarak şekerin içerisinde çözünmesini sağlamış oluruz. Ocağın altını kapatarak soğumaya bırakılır. Biraz dışarıda soğuduktan sonra buzdolabına koyup iyice soğuması sağlanır. İçileceği zaman içerisine limon ve taze nane koyarak daha lezzetli olmasını sağlayıp afiyetle içebiliriz.

Çilek Hoşafı ve Faydaları Nelerdir?
" } ] }