{ "title": "Hoşaf Çeşitleri", "image": "https://www.hosaf.gen.tr/images/Hosaf-Cesitleri-62693.jpg", "date": "19.01.2024 10:25:38", "author": "esra maviyıldız", "article": [ { "article": "Hoşaf çeşitleri, bundan bahsetmeden önce hoşafın ne olduğunu açıklayalım. Aslında insanlar hoşaf ve kompostonun aynı şey olduğunu düşünürler fakat sofralarımızın baş tacı olan hoşaf ve komposto ayıran bir özellik vardır bu iki güzel tatlı birbirinden ayıran şey ise birinin yaş birinin ise kuru meyvelerden yapılmış olmasıdır. Komposto yaş hoşaf ise kuru meyveler en yapılır. Bu iki güzel tatlıyı birbirinden ayıran şey işte budur.

Hoşaf Çeşitleri Nelerdir?

İnsanlar birçok meyveden hoşaf yapmışlar bunlardan on tanesi üzüm, kayısı, ayva, armut, erik, portakal, elma, mandalina, kuru vişne, kızılcık hoşaf çeşididir. Aslında hoşaf deyince aklınıza sadece tatlı hoşaf gelmesin garip olabilir ama bazı insanlar tatlı hoşafı sevmediği için değişik tatta meyveler koyarak da hoşaf yapmışlardır. Bunlardan bazıları kivi, kırmızı erik, nar, yeşil elma ve benzeri meyvelerdir. Hoşaf çok eski zamanlardan kalan sıvı meyveli bir şerbettir. Osmanlı zamanında da tüketilen bir hoşaftır. Ama bu hoşafların arasında çoğunlukla üzüm hoşafı tercih edilmektedir.

Üzüm Hoşafı Tarifi
Üzümlerin sapını çöpünü ayıklayın. Üzerini örtecek kadar suda 5 dakika bekletin ve sudan çıkarıp bir tencereye koyun. 4 su bardağı su ilave edin. Önce harlı ateşte bir süre kaynatın. Daha sonra ateşi kısıp 15 dakika daha pişirin. Üzümlerin yumuşayıncaya şekerini ilave edin. 5 dakika daha pişirdikleri sonra ateşten alın. Soğumaya bırakın. Kâse veya bardaklarda (İsterseniz tanelerini süzerek) servis yapın. Hoşaf çeşitleri içinde kayısı, ayva, vişne, erik hoşafı, elma ve diğer kuru meyvelerle aynı şekilde hoşaf yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }