{ "title": "Hoşaf", "image": "https://www.hosaf.gen.tr/images/Hosaf-61471.jpg", "date": "20.01.2024 08:10:06", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Hoşaf, soğuk olarak yemeklerin yanında veya yemekten sonra suyu içilen ve meyvesi yenilen bütün ya da dilim olarak bol sulu şeker şurubunda kaynatılmış olan meyve şerbetine verilen addır. Bir diğer adı komposto olan meyvelerin suları ile şekerin kaynatılması ile hazırlanan bir tatlı türüdür. Kurutulmuş meyvelerden yapılan sulu şeker karışıma hoşaf taze meyve ile yapılan şerbetli karışma ise komposto denir. Hoşaf birçok meyveden yapılabilen bir içecektir. Bu meyvelerden bazıları erik, kuru üzüm, elma çilek, kiraz, vişne şeftali ve ayvadır. Dilimlenmiş halde veya bütün olarak kuru meyvelerin şekerli suyla kaynatılması çok eskilerden beri keşfedilmiş ve sofralarda yerini almış bir çeşit şerbettir.