{ "title": "Hoşaf", "image": "https://www.hosaf.gen.tr/images/Hosaf-61471.jpg", "date": "20.01.2024 08:10:06", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Hoşaf, soğuk olarak yemeklerin yanında veya yemekten sonra suyu içilen ve meyvesi yenilen bütün ya da dilim olarak bol sulu şeker şurubunda kaynatılmış olan meyve şerbetine verilen addır. Bir diğer adı komposto olan meyvelerin suları ile şekerin kaynatılması ile hazırlanan bir tatlı türüdür. Kurutulmuş meyvelerden yapılan sulu şeker karışıma hoşaf taze meyve ile yapılan şerbetli karışma ise komposto denir. Hoşaf birçok meyveden yapılabilen bir içecektir. Bu meyvelerden bazıları erik, kuru üzüm, elma çilek, kiraz, vişne şeftali ve ayvadır. Dilimlenmiş halde veya bütün olarak kuru meyvelerin şekerli suyla kaynatılması çok eskilerden beri keşfedilmiş ve sofralarda yerini almış bir çeşit şerbettir.

Hoşaf nedir neye yarar?

Meyvenin tazesinden yapılan kompostoya İtalyanca combosto denmektedir. Hoşaf serinletici bir içecek olarak yaz günlerinde tüketilen ve Osmanlı yemek kültüründen günümüze kadar gelmiş olan bir çeşit gelenektir. Yazın kurutularak saklanan meyvelerin kışın genelde yemeklerin yanında tüketilen hoşaf bilhassa Ramazan aylarında iftar ve sahur sofralarını süsleyen ve özellikle börek, pilav ve kuru yemeklerin yanında garnitür olarak daima tüketilmeye devam edilmektedir. Eski dönemde insanların yokluktan dolayı buldukları meyve ve sebzeleri kurutarak saklama yöntemi hoşaf türü yiyeceklerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Hoşaf ve komposto yeni nesil insanlar tarafından çok fazla tercih edilen bir içecek değildir. Ancak günümüzde bazı evlerde hoşaf sofraları süslemeye ve tat vermeye devam etmektedir. Özellikle şu son dönemlerde Ramazan aylarının sıcak yaz günlerine denk gelmesinden dolayı hoşaf soğuk olarak tüketildiğinde vücuda oldukça serinletici bir his vermektedir. Aynı zamanda oruç tutan kişilerin gün boyu düşen kan şekerini dengelemekte oldukça faydalıdır. Hoşaf genellikle kışın daha fazla tüketilir Çünkü kuru meyvenin bol olduğu bir dönemdir. Oldukça lezzetli olan hoşafın içerisine girecek olan meyvelerin taze ve çok olgunlaşmamış olması gerekir.

Hoşaf malzemeleri
Hoşaf nasıl yapılır?

Hoşafı kendi damak zevkinize göre ve kullanacağınız meyvenin şekerine göre ayarlamanız gerekir. Hoşaf yapımındaki bazı püf noktalarını bilmeniz gerekir. Öncelikle hoşaf yapacağınız kuru meyvelerin şişmesi için bir gece önceden suyun içerisinde bekletiniz. Ayrıca sert olan meyveleri önce dilimlenerek haşlanmalı gerekir. Beyaz renkteki meyveler çok fazla bekletilmeden dilimlendikten hemen sonra kullanılmalıdır Yoksa bu meyveler kararma yapabilir bu kararmayı önlemek için meyvelerinizi limonlu suyun içerisinde beklemeniz gerekir. Büyükçe bir tencereye koyduğunuz meyve kurularının üzerine bir buçuk litre suyu ekleyerek karıştırın ve Ocağın üzerinde şekerin erimesini sağlayın. Şekeri eriyen hoşafın içerisine tane karanfilleri ve çubuk tarçını koyarak pişirmeye devam ediniz ve hoşafın içerisindeki meyvelerin iyice piçtiğinden emin olduğunuz hoşafın içerisine isteğe göre bir parça limon ilave edebilirsiniz ve hoşafınız içilmeye hazırdır. Ancak mutlaka hoşafı soğuk olarak servis ediniz. Çünkü hoşaf sıcak içilmez, şimdiden herkese afiyet olsun.
" } ] }