{ "title": "Kayısı Hoşafı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.hosaf.gen.tr/images/Kayisi-Hosafi-Nasil-Yapilir-56451.jpg", "date": "20.01.2024 02:37:31", "author": "Nehir Arıca", "article": [ { "article": "Kayısı hoşafı nasıl yapılır, kısmına geçmeden önce, ilk olarak hoşaf yapımında kullanılan kaysı çeşitlerine kısaca değinelim. Hoşaf yapımında genellikle, kaysı piyasasındaki adıyla' kabuk' olarak isimlendirilen, kaysı çeşitlerinden özellikle Hudayı ve Hacıhalil türlerinin, ortadan ikiye yarılıp çekirdeği çıkarılmış ve güneşte kurutulmuş çeşidi kullanılır. Hudayı isimli ise tadı daha mayhoş olur. Ki bu mayhoş tadı nedeniyle hoşaf yapımına daha uygundur. Hacıhalil ise islime verilmediği için daha koyu renkli, daha etli ve daha şekerli olur. Bu hoşaflık kaysı türlerinden istediğinizi hoşaf yapımında tercih edebilirsiniz. Ayrıca yaş kayısıdan da hoşaf yapabilirsiniz. Bunun için de Beyaz Hacihal ve Çoloğlu türlerini öneririz.

Kayısı hoşafı nasıl yapılır, sorusuna cevaben öncelikle şunları belirtelim. Hazırlama süresi 20 dakikadır ve sayacağımız malzemeler 6 kişiliktir.

Kayısı hoşafı yapımı için gerekli malzemeler
Kayısı hoşafı nasıl yapılır?

Hoşaf yapımında kuru kayısı kullanacak iseniz, kayısıları akşamdan ya da 5 saat önceden suya koymanız, kayısıların daha kolay pişmesini ve su ile özleşmesini sağlayacaktır. Daha sonra orta boy tencereye aldığınız su ve şeker karışımına birkaç damla limon damlatılarak kısa bir süre kaynamaya bırakılır. Akabinde akşamdan ıslatılmış kayısılar süzülerek tencereye eklenir ve kayısı suya lezzetini verene dek 20 -25 dakika kaynatılır. Şayet taze kayısı kullanacak iseniz, kayısıları iri iri dilimleyerek çekirdeklerini çıkartmanızı tavsiye ederiz ve sonrasında kuru kaysıya uyguladığımız işlemin aynısı tekrar etmeniz gerekecektir ve son olarak kaynayıp özleşen hoşaf, altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra buzdolabında muhafaza etmeniz, lezzeti açısından daha iyi, tüketimi açısından daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
" } ] }