{ "title": "Taze Kayısı Hoşafı", "image": "https://www.hosaf.gen.tr/images/Taze-Kayisi-Hosafi-81397.jpg", "date": "19.01.2024 17:46:28", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Taze kayısı hoşafı, dalından yeni koparılmış olan kayısıların işlem görmesi ile elde edilen kayısı hoşafı oldukça lezzetli bir tada sahiptir. Vücuda birçok faydası bulunan kayısı hoşafının yapımı oldukça basittir ve fazla bir zaman gerektirmez. Her mevsim elde edilebilme özelliğine sahip olan bu tür hoşafları sıklıkla tüketmekte büyük bir fayda vardır. Kayısı hoşafının yanı sıra kayısıdan reçel, pestil ve marmelat elde edilebilmektedir.

Taze kayısı hoşafı sağlık açısından oldukça faydalı bir yapıya sahiptir. İçerisinde A vitamini, B vitamini, C vitamini ve P vitaminini bulunduran kayısı hoşafı vücudu besleyici bir yapıya sahiptir. İçerisinde bulunan demir sayesinde kansızlık gibi sorunların çözülmesine fayda sağlamaktadır. Bunun yanı sıra akciğer ve cilt kanseri olmak üzere meydana gelebilecek kanser hastalıklarına karşı mükemmel bir etkisi bulunmaktadır. Ayrıca taze kayısı hoşafı beynin zinde olmasını sağlayarak vücuda bol miktarda enerji vermektedir.

Taze kayısı hoşafı malzemeleri nelerdir?

(5 kişilik taze kayısı hoşafı için)
Taze kayısı hoşafı nasıl yapılır?

Taze kayısı hoşafı yapımı için öncelikle hoşafın yapılacağı bir kabın temin edilmesi gerekmektedir. Daha sonra taze kayısıları bol suda yıkanarak iki veya üç parçaya bölünür. İsteğe göre bütün olarak da bırakılır. Zedelenmiş veya çürümüş olan kayısıların ayıklanmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca kayısının sapı ve çöpünün ayıklanması gerekmektedir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra tencerenin içerisinde 6 bardak su bardağı su ilave edilir. Üzerine bir buçuk su bardağı toz şeker atılır. Ateş üzerine tencere alınır ve toz şekerinin iyice suda erimesi için karışım karıştırılmaya başlanır. Toz şekerin iyi bir şekilde karıştığına emin olunduktan sonra tencerenin içerisine karanfil ve tarçın ilave edilir. Bu işlemler yapıldıktan sonra kısık ateşte su kaynayana kadar beklenir. Kaynamaya başlayan suyun içerisine taze kayısılar atılır ve on ile on beş dakika kadar pişmesi beklenir. Kayısının iyi bir şekilde piştiğinden emin olunduktan sonra tencerenin içerisinden tarçın ve karanfil alınır ve ateş kapatılır. Hoşaf ılık bir hal alana kadar beklendikten sonra soğuması için buzdolabına konulur. Soğuma işlemi tamamlandıktan sonar taze kayısı hoşafı servise hazırdır. Hoşafın daha lezzetli bir hal alabilmesi için hoşafın içerisinde badem veya yarım tatlı kaşığı vanilya özütü atılabilir.
" } ] }