{ "title": "Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.hosaf.gen.tr/images/Uzum-Hosafi-Nasil-Yapilir-42738.jpg", "date": "20.01.2024 10:09:21", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır, Türk mutfak kültüründe üzüm hoşafının yeri her zaman bir başka olmuştur. Hoşaf kuru meyveler ile yapılan bir tür şerbettir. Eskiden Osmanlı zamanında tatlı niyetine yemek hoşaf ile sonlandırılırdı. Böylece hem mide rahatlatılır hem de tatlı ihtiyacı giderilmiş olurdu. Demir, çinko, bakır, sodyum ve potasyum mineralleri açısından son derece zengin olan üzüm hoşafı, hoşaflar arasında en fazla tüketilen ve ayrı bir yere sahip olan bir yiyecektir. Özellikle selüloz ile sindirime yardımcı olur ve bağırsakları rahatlatır. Üzüm en fazla kurutulan meyveler arasında yer aldığından üzüm hoşafı da sık, sık yapılır ve özellikle çekirdeksiz üzümlerden yapılan hoşaf daha fazla tercih edilir.

Üzüm hoşafı nasıl yapılır, sorusunda dikkat edilmesi gereken en önemli püf nokta kuru üzümlerin bir gece önceden ılık su ile ıslatılmasıdır. Böylece kurutma aşamasında meyvenin üzerine yapışmış olan toz ve tüy gibi şeyler temizlenmiş olur ve üzüm hoşafının rengi daha berrak ve daha hoş görünür. Ayrıca üzüm kurusu bol miktarda şeker içerdiğinden dolayı üzüm hoşafı nasıl yapılır sorusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise diğer tariflerde verilen şeker ölçülerine sadık kaldığınızda oluşacak aroma şerbet kıvamında olabilir. Bu yüzden üzüm hoşafı yaparken belli bir şeker ölçüsüne bağlı kalınmadan damak tadınız ölçüsünde şeker eklemek her zaman daha iyi bir sonuç almanızı sağlar. Üzüm hoşafı kaselerde servis edilir, iyi bir üzüm hoşafı nasıl yapılır, konusunda bir araştırma yapıyorsanız ve en muhteşem kıvama ulaşmaya çalışıyorsanız dikkat edilmesi gereken bir diğer püf nokta ise hoşafın buzdolabında soğutulduktan sonra servis edilmesi gerektiğidir. Şimdi bu bilgiler doğrultusunda güzel bir üzüm hoşafı hazırlayalım.

Üzüm hoşafı nasıl yapılır?

Üzüm hoşafı yaparken tercih edeceğiniz kuru üzümlerin çürük ve çok fazla ezik olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü pişme işlemi gerçekleştikten sonra üzümler şişeceği için tanelerin düzgün görünmesi hoşafında görsel açıdan daha iyi olmasını sağlar.

Akşamdan güzelce yıkayıp ılık suda bekletmiş olduğunuz kuru üzümleri derin bir tencereye alın. 5-6 kâse bir üzüm hoşafı için 250 gram kuru üzüm size yeterli gelecektir. Tenceredeki kuru üzümlerin üzerine 6 kâse soğuk su ekleyin ve ocağın altını açın. Tenceredeki su kaynamaya başladığında ocağı altını kısın ve yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayın. Bir süre sonra üzümler şişmeye başlayacaktır. Bu aşamada dilerseniz üzüm hoşafının içerisine 3-4 adet karanfil ekleyebilirsiniz. Karanfil ile de 7-8 dakika daha kaynatmış olduğunuz üzüm hoşafının tadına mutlaka bakım. Üzümdeki şeker oranı size yeterli geliyorsa toz şeker eklemeyin. Fakat daha tatlı bir üzüm hoşafı seviyorsanız damak tadınıza göre toz şeker ekleyebilirsiniz. Tadı da istediğiniz aromaya ulaştıktan sonra yapmanız gereken şey su ve tane oranını dengelemek olmalıdır. Üzüm hoşafı nasıl yapılır sorusunda önemli püf noktalardan biri de hoşaftaki su miktarının tane miktarına göre birazcık daha fazla olmasıdır. Bunun için denge hoşafı kaşığa aldığınızda 2-3 tanenin yanı sıra geri kalanın hoşaf suyu olmasıdır. Su kıvamını da bu şekilde ayarladıktan sonra soğutmuş olduğunuz üzüm hoşafını şık kaselerde servis edebilirsiniz. Hatırlatmakta kesinlikle fayda var üzüm hoşafına ekstradan soğuk olması için buz eklenmemesi gerekir. Buz hoşafın tadını ve kıvamını bozacaktır.
" } ] }