{ "title": "Üzüm Hoşafı", "image": "https://www.hosaf.gen.tr/images/Uzum-Hosafi-31698.jpg", "date": "19.01.2024 18:28:05", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Üzüm hoşafı; Sıcak yaz aylarında bir kâse buz gibi hoşafa neredeyse hiç kimse hayır diyemez. Özellikle de ramazan ayında isek iftar sofralarının vazgeçilmezidir. Hoşaf birçok taze ve kuru meyvelerden hoşaf hazırlayıp tüketebiliriz. Birçok hoşaf çeşidi olmasına rağmen hoşaf denilince ilk akla üzüm hoşafı gelmektedir. Ayrıca hazır alıp tükettiğimiz meyve nektarileri veya diğer içecekler insan sağlığı için pek faydalı değildir. Bu nedenle hazır içecekler yerine meyve hoşafları hazırlayıp tüketmek hem sağlığa faydalıdır hem de çok daha hijyeniktir. Çocuklarımız içinde oldukça faydalı bir içecektir. Açıkçası benim vazgeçilmezi üzüm hoşafıdır ve bu nedenle sizlerle üzüm hoşafı tarifini paylaşmayı tercih ettim.

Ayrıca menüde kuru fasulye, bulgur pilavı veya makarna gibi yemekler varsa yanına mutlaka üzüm hoşafını denemenizi tavsiye ederim. Denemek isteyenler paylaşmış olduğum tarife uyarak enfes bir lezzet elde edecektir.

Üzüm hoşafı için gerekli malzemeler
Üzüm hoşafı nasıl yapılır?

Öncelikle üzümlerin çekirdeklerini temizleyip ılık su ile bir güzel yıkayıp 5-10 dakika kadar soğuk suda bekletin. Bu tarif kuru üzüm için geçerlidir. Siz taze üzümde kullanabilirsiniz onu his ıslatmadan kaynayan suyun içerisine atıp sadece beş dakika kaynatarak hazırlayabilirsiniz. Kuru üzümler suda ıslanıncaya kadar biz derin bir tencereye suyu koyup iyice kaynatıyoruz ardından kaynayan suya soğuk suda beklettiğimiz üzümleri süzüp ekliyoruz. Daha sonra elinizde varsa tel süzgeç yoksa temiz bir tülbent içerisine karanfilleri ve kabuk tarçını koyup tülbentin uzu tencerenin dışında kalacak şekilde hoşafın içerisine ekliyoruz. Daha sonra üzümler irileşip yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15-20 dakika kaynatıyoruz. Daha sonra töz şekeri ilave edip bir taşım daha kaynattığımız hoşafı ocaktan indirebiliriz. Ocaktan indirdiğimiz hoşafı oda sıcaklığında soğuması için bir kenara alıyoruz. Soğuyan hoşafın içerisinden tülbent içerisindeki karanfil ve kabuk tarçını tencereden alıp buz gibi soğuması için buz dolabına alıyoruz. Ardından hazırlayıp soğuttuğumuz hoşafı servis kasesine alıp içerisine mevsim meyvesi dilimleyerek servis yapabiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }