Çilek Hoşafı
Çilek Hoşafı; Çilek yaz aylarının en çok sevilen ve en tatlı meyvelerinden biridir. Toprak üzerinde sürünücü gövde ile yayılan bir meyve türüdür. Hem rengi hem de kokusu insanları mest edecek kadar güzeldir. Çilek meyvesi birçok ürüne dönüştürülerek kullanılır. Bunlar; reçel, hoşaf ve marmelatı şeklinde olmaktadır. Çocuklar ise bu meyveyi daha çok pastaların içerisinde görmeyi severler.
Çilek hoşafı mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin yapıya sahiptir. Eğer aşırı kiloya sahipseniz fazla kilolardan kurtulmaya ve vücudu toksit maddelerden arınmaya yardımcı olur. Çilek vücuda kuvvet vererek kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklığını önler. Ayrıca çileğin meyvesinden değil yapraklarından da faydalanır. Yapraklar iyice kurutulmak şartı ile çay yapılarak günde 1 su bardağı tüketilir. Bu çay sinirleri yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliğe sahiptir. Çilek hoşafı yaz aylarının o sıcağında soğuk tüketilerek ferah bir hava yarattığı için çok tercih edilen hoşaflar arasında yer almaktadır.
Çilek Hoşafı Nasıl Yapılır?- 1 kg çilek
- 2 su bardağı toz şeker
- 2 litre su
- 1 tane limon suyu
- Taze nane
Çilek Hoşafı Nasıl Yapılır?
İlk olarak pazardan aldığımız veya kendimizin yetiştirdiği çilekleri yıkamalıyız. Çilek toprakta yetiştiği için oldukça topraklı yapıya sahiptir. Topraktan iyice arındırmamız lazım. Yıkadığımız çilekleri bir tencereye alarak üzerine 2 litre suyu ilave etmeliyiz.
Daha sonra bu karışımı ocağın üzerine koyarak 45 dakika kaynatılır. Kaynatıldıktan sonra üzerine 2 su bardağı toz şekeri ekleyip biraz karıştırmalıyız. Karıştırarak şekerin içerisinde çözünmesini sağlamış oluruz. Ocağın altını kapatarak soğumaya bırakılır. Biraz dışarıda soğuduktan sonra buzdolabına koyup iyice soğuması sağlanır. İçileceği zaman içerisine limon ve taze nane koyarak daha lezzetli olmasını sağlayıp afiyetle içebiliriz.
Çilek Hoşafı ve Faydaları Nelerdir?- Her sabah 1 su bardağı tüketirseniz vücudunuz kendini yeniler, karaciğer ve böbrekler tekrardan yoğun bir şekilde çalışmaya başlar.
- Çilek hoşafı antioksidan özelliğe sahip olduğu için idrar söktürücü ve zehirli maddeleri arındırıcı yapıya sahiptir.
- Vücuttaki A, C ve E vitamini yönünden fakir olan yapıların vitamin ihtiyaçlarını karşılayarak bu vitaminin eksikliği sonucu oluşacak hastalıkları önler.
- Kalp sağlığını koruyucu özelliğe sahiptir.
- Çileğin iltihap sökücü özelliği sayesinde vücuttaki tüm kas ağrıları ve kemik hastalıklarına iyi gelir.
- Çilek meyvesi çözünür lif bakımından zengin yapıya sahip olduğu için karbonhidrat emilimini sağlayarak vücuttaki kan şekeri seviyesini dengede tutar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirici ve kabızlığa karşı etkili bir meyve çeşididir.
19.01.2024 17:25:00
Çilek Hoşafı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|