Erik Hoşafı
Erik Hoşafı, Hoşaf ülke olarak en sevdiğimiz meşrubatlar arasında yer alır. Hoşaf bazı yörelerce komposto olarak da bilinir. Akşam yemeklerinde hazır içecekler yerine taze meyvelerden hazırlanan hoşaflar hem daha sağlıklı hem daha maliyeti uygundur. Özellikle çocuklar için mucizevi şifa deposu olan pek çok farklı meyveden hazırlana hoşafları bilmek ve evde bol bol yapmak gerekir.
Yeni doğum yapan anneler için süt olması açısından sık sık hoşaf yapılır. Erik hoşafı yapımı oldukça kolay ve pratiktir. Yapımını ve ölçülerini öğrendikten sonra sık sık yapacağınız erik hoşafı sofralarınızın vazgeçilmez soğuk ve serin içeceği olacaktır.
Erik Hoşafı İçin Gerekli Malzemeleri- Yarım kilogram taze erik
- 2 su bardağı toz şeker
- 1,5 litre su
- 3 tane karanfil
- 1 çay kaşığının yarısı kadar toz zerdeçal (Tercihe bağlı)
Erik Hoşafı Nasıl Yapılır?
Erikler iyice yıkanır ve suyu süzülmesi için kenar alınır. Daha sonra su ve toz şeker tencere içine konulur. Eriklerin sap kısımları ayrılır ve tencereye koyulur. Erikler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Kaynama bitikten sonra ocaktan alınır ve tencere içine toz zerdeçal ve karanfiller atılır. Toz zerdeçal hoşafın renginde değişim yaparken karanfil hem kokusunda değişiklik yapar hem de sağlığa faydasını artırır. Bu nedenle toz zerdeçal eklemek tercihe bağlıdır. Tencere dışarıda ılıması için bekletilir. Tam olarak ılıdıktan sonra soğuması için buzdolabına koyulur ve soğuduktan sonra ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Erik Hoşafı Faydaları Nelerdir?- Yapısında antioksidan maddeler içerir.
- Beta karoten yapısı ile cilt sağlığına olumlu etki yapar.
- Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan K vitaminini yapısında barındırır.
- Kanseri engel olmaya yardımcı olan çalışan antosiyanin adlı maddeler bulundurur.
- Özellikle meme ve solunum yolu kanserlerine karşı koruyucu ve tedavi edicidir.
- Tip 2 diyabet hastalığının oluşmasına engel olur.
- Kalp ve damar sağlığını korur.
- Obezitenin azalmasına yardımcı olur, metabolizmanın hızlanmasını sağlar.
- Vücudun direncini artırır, bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar.
- İdrar yolu enfeksiyonlarında tedavi edicidir.
- Böbrek sağlığında oldukça etkilidir.
- Bebek emziren anneler için oldukça etkili bir süt yapıcıdır.
- Kolesterolü dengede tutmaya yardımcı olur.
- Kan şekerini dengeler.
- Yaşlanmaya karşı oldukça etkilidir. Yaşlanma belirtilerinden olan cilt kırışıklıklarını azaltır, geç oluşmasını sağlar.
Erik Hoşafı Kaç Kalori; 100 gram erik hoşafı 33 kilokalori (Kcal) değerindedir. Bu ışıkta 1 porsiyon erik hoşafı yani 340 gramı 112 kalori değerindedir. Erik hoşafı içeriğinde hem erik hem de şeker olduğu için karbonhidrat bakımından zengin bir besindir. Özellikle şeker hastaları ve kilo vermek isteyenler olursa şeker oranında azaltma yaparak tüketmeleri tavsiye edilir. 100 gram erik hoşafında; 7.21 gram karbonhidrat, 0,25 gram protein, 0,12 gram yağ, 0,77 gram lif, 2,19 gram sodyum, 85,22 gram potasyum, 12,29 gram kalsiyum, 23.04 vitamin A, 1.85 vitamin C ve 0,29 gram demir bulunur.
21.01.2024 06:50:25
Erik Hoşafı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|