Evde Hoşaf Yapımı

Evde hoşaf yapımı, Genellikle hanımların hazır ve katkılı içecekler yerine evlerinde doğal olarak hoşaf yapmaları gün geçtikçe artmaktadır. Hoşaf kuru meyveleri suda kaynatarak elde ettiğimiz geleneksel içeceklerimizdendir. Kültürümüz de geçmişimiz olan Osmanlı devletine kadar dayanmaktadır. Yapılışı açısından kolay ve zahmetsiz olan hoşaf yapımının öğrenilmesi halinde günümüzde bilmeyen veya yapmak için kendine güvenemeyen ev hanımları da zaman kaybetmeden hoşaf yapımına başlayacaklardır.
Hoşaf yapımı kuru meyvelerden olduğu için bu meyvelerin içerisindeki yüksek besin değerleri kişinin günlük enerjisini ve sindirim sistemini güçlendirecektir. Genellikle ramazan aylarında daha çok tercih ettiğimiz hoşaflar direncimizi normal seviyelerde tutacaktır.

Evde hoşaf nasıl yapılır?


Hoşafın yapılacağı meyveler bir tencerenin içerisine konur. Hoşafın taşmaması için tencerenin üzerinde pay bırakılacak şekilde tamamen su ile doldurulur. Meyvelerin türlerine göre şeker ilave edilir. Tencereyi ateşin üzerine bırakarak kaynaması sağlanır. Kaynama işlemi gerçekleşirken meyvelerin tencereye yapışmaması için arada kaşık yardımı ile karıştırılmalıdır. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra hoşaf tenceresini serin yere kaldırarak ılınması sağlanmalıdır. Katı ve kuru meyvelerden hoşaf yapılacağı zaman, meyvelerin daha önceden kaynatılması ya da sıcak suda ıslanması gerekmektedir. Daha önceden kaynatılan meyveler hoşaf yapımında daha yumuşak olacak ve suyunun daha çok olması sağlanacaktır.

Hoşaf nasıl saklanır

  • Yapımı bitmiş olan hoşafı tencereden alınıp cam kavanozlar içerisine konur. Cam kavanozlar içerisinde bozulmadan uzun ömürlü olarak durabilmesi için serin bir yerde muhafaza edilmesi gerekir. Ortamın çok soğuk ve çok sıcak olmaması şarttır. Soğuk ortamda hoşaf donacak ve tadı bozulacaktır. Sıcak ortam da ise hoşaf ekşiyerek bozulacaktır.
  • Hoşaf kuru meyvelerden olduğu üzere, bu meyvelerin her mevsimde bulunmaması gibi durumlarda daha önceden temin edilerek derin dondurucularda saklanabilmektedir. Dilenildiği zaman donduruculardan alınarak zaman kaybetmeden hoşaf yapılabilir.
  • Hoşafın daha muazzam ve lezzetli kalabilmesi için saklama yapılan ortamın ışık veya güneş ısısı almaması gerekir. Karanlık ve serin yerde saklanan hoşafın tadı apayrı bir şekilde durmaktadır.
Evde hoşaf yapımı ile artık çok kolay bir yöntemle organik şekilde enerji içeceğimizi yapmış bulunmaktayız. Genellikle yazın sıcak günlerde daha çok tüketilen hoşaflar, kişilere enerji vereceği gibi hanımların ise yemeklerinin yanında içecek olarak kolayca sunum yapmaları için çok basit bir yöntemle hazır hale gelmiş olacaktır.
19.01.2024 05:34:09
Evde Hoşaf Yapımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Evde Hoşaf Yapımı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Evde Hoşaf Yapımı"
Ailecek hoşaf tüketmeyi seviyor ve sürekli yaz aylarında hoşaf evimizde yapıyoruz. Acaba tarifte yer alan evde hoşaf yapımı tarifi damakta güzel bir lezzet oluşturur mu? Bilgilendirmeniz için teşekkürler.
Tuğçe . 06.10.2018 02:05:13

Erik Hoşafı Nasıl Yapılır

Erik Hoşafı Nasıl Yapılır, Erik hoşafı, eriklerin kurutulup şekerli suda eriğin rengini suya verinceye kadar kaynatılmış halidir. Hoşaf ise şeker şurubunda m...
Devamını Oku

Taze Kayısı Hoşafı

Taze kayısı hoşafı, dalından yeni koparılmış olan kayısıların işlem görmesi ile elde edilen kayısı hoşafı oldukça lezzetli bir tada sahiptir. Vücuda bir...
Devamını Oku

Şekersiz Hoşaf Tarifi

Şekersiz Hoşaf Tarifi, genellikle alışılmış hoşaf tariflerinden farklı olarak, şeker hiç kullanılmamasına özen gösterilen bir hoşaf olma özelliğine sahiptir....
Devamını Oku

Sarı Erik Hoşafı

Sarı Erik Hoşafı, Sarı erik hem sağlık için faydalı hem de çok lezzetli bir meyvedir. Sade olarak yenildiği gibi meyve salatasına da konulabilmektedir. Kurut...
Devamını Oku

Hoşaf Komposto

Hoşaf Komposto, Taze veya kuru meyvelerin su ile kaynatılması neticesinde elde edilen bir besin maddesidir. İster meyve ile istenirse de meyvelerin püre hali...
Devamını Oku

Hoşaf Kaç Kalori?

Hoşaf Kaç Kalori, Hoşafların kalorileri genellikle şeker oranlarına göre farklılıklar göstermektedir. Hoşaf taze meyvelerin şekerli su il...
Devamını Oku

Hoşaf Nasıl Yapılır

Hoşaf Nasıl yapılır; kuru meyvelerin kaynatılıp şeker ile tatlandırılarak yapılan hoşafın birçok yöreye göre tarifi vardır. Özellikle sıcak aylarda soğuk ola...
Devamını Oku

Vişne Hoşafı

Vişne Hoşafı, Yazın taze olarak yapılabileceği gibi yaz mevsimde toplanıp derin dondurucuda saklandığı takdirde kışında hazırlanabilen vişne hoşafı birçok ki...
Devamını Oku

Oktay Usta Hoşaf Tarifi

Oktay Usta hoşaf tarifi, özellikle ramazan ayında iftardan sonra hafif tatlı ihtiyacı duyanlar için benzersiz bir seçenektir. İçerdiği az miktarda şeker meyv...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır

Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır: Hoşaf denince, ilk akla gelen mübarek Ramazan ayıdır. Sahurda, iftarda yenen ev erişteleri, pilav, kuskus ve mantıdır. G...
Devamını Oku

Kayısı Hoşafı

Kayısı Hoşafı, hoşaf geleneksel Türk mutfağımızın vazgeçilmezleri arasında yer alır. Günümüz itibari ile neredeyse unutulmaya yüz tutmuş hoşaf tarifleri...
Devamını Oku

Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır

Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır, vişne hoşafı büyük küçük herkesin en çok severek tükettiği içeceklerden bir tanesidir. Vişne hoşafı mevsiminde iken tazesinden, k...
Devamını Oku

Karışık Hoşaf

Karışık hoşaf: Hemen hemen her insanın tüketmiş olduğu bir içecek türü olan karışık hoşaf karışık bir şekilde önceden hazırlanmış olan kuru kayısıların bir a...
Devamını Oku

Kuru Vişne Hoşafı

Kuru Vişne Hoşafı, Vişne meyvesinin kurutulması sonucu elde edilen genel olarak çerez olarak tüketilen besindir. Çerez dışında hoşafı, reçeli ve meyve suyu e...
Devamını Oku

Yaş Üzüm Hoşafı

Yaş üzüm hoşafı, Hoşaf yaz kış hemen hemen herkes tarafından sevilerek tüketilen bir içecektir. Yazın taze meyvelerden kışın kuru meyvelerden çeşitli meyvele...
Devamını Oku

Kiraz Hoşafı

Kiraz Hoşafı; Kiraz meyvesi yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Hem göze hem de damak tadına hitap eden meyve çeşididir. Özellikle ülkemizde Kuz...
Devamını Oku

Kuru Kayısı Hoşafı

Kuru Kayısı Hoşafı, genellikle bazı yörelerde ramazan bayramının gelmesiyle birlikte yapılan milli hoşaflardan biridir. Kuru kayısının normal yendiğinde oldu...
Devamını Oku

Hoşaf Yapımı

Hoşaf yapımı, sindirim sisteminde başlayıp eklem ağrılarına kadar vücuda birçok faydası bulunan hoşaf özellikle yaz aylarında yapılmaktadır. Yapımı oldu...
Devamını Oku

Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi

Kayısılı üzümlü hoşaf tarifi, hoşaf; kuru meyvelerin su ile kaynatılması sonucu yapılan tatlı çeşitlerinden biridir. Geçmişi Osmanlı dönemine kadar dayanan h...
Devamını Oku

Hoşaf Çeşitleri

Hoşaf çeşitleri, bundan bahsetmeden önce hoşafın ne olduğunu açıklayalım. Aslında insanlar hoşaf ve kompostonun aynı şey olduğunu düşünürler fakat sofralarım...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kiraz Hoşafı
Kuru Kayısı Hoşafı
Hoşaf Yapımı
Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi
Hoşaf Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024