Öncelikle hoşafı yapılacak olan malzemelerin taze olmasına önem verilmelidir. Meyveler dikkatli bir şekilde ayıklandıktan sonra bol suda yıkanması gerekmektedir.
Hoşaf yapımı için kullanılacak olan meyveler küçük dilimler haline getirilmelidir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra şeker ve suyun kaynatılması için yetecek kadar bir tencerenin ayarlanması gerekmektedir. Tencerenin içerisine su ve şeker konulur daha sonra ateşin üzerine konularak kaynatılır. Kaynamaya başlayan suyun içerisinde hazırlanan meyve ilave edilir.
Yaklaşık 10 dakika boyunca meyvenin kaynayan suda bekletilmesi gerekmektedir. Bu işlem bittikten sonra suyun içerisine karanfil ve limon ilave edilir. Suyun içerisinde meyve yumuşayana kadar kaynatılması gerekmektedir. Bu süre tahmini olarak on ile on beş dakika arası değişmektedir. Meyvenin tam olarak su içerisinde kaynadığına emin olduktan sonra ateş üzerinde alınarak ılık bir hal alması beklenmelidir. Ilık bir hal alan hoşaf servise hazır bir haldedir.