Kayısı Hoşafı Nasıl Yapılır

Kayısı hoşafı nasıl yapılır, kısmına geçmeden önce, ilk olarak hoşaf yapımında kullanılan kaysı çeşitlerine kısaca değinelim. Hoşaf yapımında genellikle, kaysı piyasasındaki adıyla' kabuk' olarak isimlendirilen, kaysı çeşitlerinden özellikle Hudayı ve Hacıhalil türlerinin, ortadan ikiye yarılıp çekirdeği çıkarılmış ve güneşte kurutulmuş çeşidi kullanılır.
Hudayı isimli ise tadı daha mayhoş olur. Ki bu mayhoş tadı nedeniyle hoşaf yapımına daha uygundur. Hacıhalil ise islime verilmediği için daha koyu renkli, daha etli ve daha şekerli olur. Bu hoşaflık kaysı türlerinden istediğinizi hoşaf yapımında tercih edebilirsiniz. Ayrıca yaş kayısıdan da hoşaf yapabilirsiniz. Bunun için de Beyaz Hacihal ve Çoloğlu türlerini öneririz.

Kayısı hoşafı nasıl yapılır, sorusuna cevaben öncelikle şunları belirtelim. Hazırlama süresi 20 dakikadır ve sayacağımız malzemeler 6 kişiliktir.

Kayısı hoşafı yapımı için gerekli malzemeler

  • 500 gr kayısı (Tercihen Hudayı Kabuğu)
  • 250 gr toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • Birkaç damla limon
  • Tercihen karanfil

Kayısı hoşafı nasıl yapılır?


Hoşaf yapımında kuru kayısı kullanacak iseniz, kayısıları akşamdan ya da 5 saat önceden suya koymanız, kayısıların daha kolay pişmesini ve su ile özleşmesini sağlayacaktır. Daha sonra orta boy tencereye aldığınız su ve şeker karışımına birkaç damla limon damlatılarak kısa bir süre kaynamaya bırakılır.
Akabinde akşamdan ıslatılmış kayısılar süzülerek tencereye eklenir ve kayısı suya lezzetini verene dek 20 -25 dakika kaynatılır. Şayet taze kayısı kullanacak iseniz, kayısıları iri iri dilimleyerek çekirdeklerini çıkartmanızı tavsiye ederiz ve sonrasında kuru kaysıya uyguladığımız işlemin aynısı tekrar etmeniz gerekecektir ve son olarak kaynayıp özleşen hoşaf, altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra buzdolabında muhafaza etmeniz, lezzeti açısından daha iyi, tüketimi açısından daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
20.01.2024 02:37:31
Kayısı Hoşafı Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kayısı Hoşafı Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kayısı Hoşafı Nasıl Yapılır"
Hasanbey adı verilen kayısı türüyle de kayısı hoşafı yapılabilir mi? İllaki kayısıların tam olgunlaşması gerekiyor mu? Bu konuda detaylı bilgi verebilir misiniz? Yeşil renkteki kayısıdan hoşaf yapabilir miyim?
Elifnaz . 27.09.2018 23:58:31

Taze Kayısı Hoşafı

Taze kayısı hoşafı, dalından yeni koparılmış olan kayısıların işlem görmesi ile elde edilen kayısı hoşafı oldukça lezzetli bir tada sahiptir. Vücuda bir...
Devamını Oku

Şekersiz Hoşaf Tarifi

Şekersiz Hoşaf Tarifi, genellikle alışılmış hoşaf tariflerinden farklı olarak, şeker hiç kullanılmamasına özen gösterilen bir hoşaf olma özelliğine sahiptir....
Devamını Oku

Sarı Erik Hoşafı

Sarı Erik Hoşafı, Sarı erik hem sağlık için faydalı hem de çok lezzetli bir meyvedir. Sade olarak yenildiği gibi meyve salatasına da konulabilmektedir. Kurut...
Devamını Oku

Hoşaf Komposto

Hoşaf Komposto, Taze veya kuru meyvelerin su ile kaynatılması neticesinde elde edilen bir besin maddesidir. İster meyve ile istenirse de meyvelerin püre hali...
Devamını Oku

Evde Hoşaf Yapımı

Evde hoşaf yapımı, Genellikle hanımların hazır ve katkılı içecekler yerine evlerinde doğal olarak hoşaf yapmaları gün geçtikçe artmaktadır. Hoşaf kuru m...
Devamını Oku

Hoşaf Kaç Kalori?

Hoşaf Kaç Kalori, Hoşafların kalorileri genellikle şeker oranlarına göre farklılıklar göstermektedir. Hoşaf taze meyvelerin şekerli su il...
Devamını Oku

Hoşaf Nasıl Yapılır

Hoşaf Nasıl yapılır; kuru meyvelerin kaynatılıp şeker ile tatlandırılarak yapılan hoşafın birçok yöreye göre tarifi vardır. Özellikle sıcak aylarda soğuk ola...
Devamını Oku

Vişne Hoşafı

Vişne Hoşafı, Yazın taze olarak yapılabileceği gibi yaz mevsimde toplanıp derin dondurucuda saklandığı takdirde kışında hazırlanabilen vişne hoşafı birçok ki...
Devamını Oku

Oktay Usta Hoşaf Tarifi

Oktay Usta hoşaf tarifi, özellikle ramazan ayında iftardan sonra hafif tatlı ihtiyacı duyanlar için benzersiz bir seçenektir. İçerdiği az miktarda şeker meyv...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır

Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır: Hoşaf denince, ilk akla gelen mübarek Ramazan ayıdır. Sahurda, iftarda yenen ev erişteleri, pilav, kuskus ve mantıdır. G...
Devamını Oku

Kayısı Hoşafı

Kayısı Hoşafı, hoşaf geleneksel Türk mutfağımızın vazgeçilmezleri arasında yer alır. Günümüz itibari ile neredeyse unutulmaya yüz tutmuş hoşaf tarifleri...
Devamını Oku

Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır

Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır, vişne hoşafı büyük küçük herkesin en çok severek tükettiği içeceklerden bir tanesidir. Vişne hoşafı mevsiminde iken tazesinden, k...
Devamını Oku

Karışık Hoşaf

Karışık hoşaf: Hemen hemen her insanın tüketmiş olduğu bir içecek türü olan karışık hoşaf karışık bir şekilde önceden hazırlanmış olan kuru kayısıların bir a...
Devamını Oku

Kuru Vişne Hoşafı

Kuru Vişne Hoşafı, Vişne meyvesinin kurutulması sonucu elde edilen genel olarak çerez olarak tüketilen besindir. Çerez dışında hoşafı, reçeli ve meyve suyu e...
Devamını Oku

Yaş Üzüm Hoşafı

Yaş üzüm hoşafı, Hoşaf yaz kış hemen hemen herkes tarafından sevilerek tüketilen bir içecektir. Yazın taze meyvelerden kışın kuru meyvelerden çeşitli meyvele...
Devamını Oku

Kiraz Hoşafı

Kiraz Hoşafı; Kiraz meyvesi yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Hem göze hem de damak tadına hitap eden meyve çeşididir. Özellikle ülkemizde Kuz...
Devamını Oku

Kuru Kayısı Hoşafı

Kuru Kayısı Hoşafı, genellikle bazı yörelerde ramazan bayramının gelmesiyle birlikte yapılan milli hoşaflardan biridir. Kuru kayısının normal yendiğinde oldu...
Devamını Oku

Hoşaf Yapımı

Hoşaf yapımı, sindirim sisteminde başlayıp eklem ağrılarına kadar vücuda birçok faydası bulunan hoşaf özellikle yaz aylarında yapılmaktadır. Yapımı oldu...
Devamını Oku

Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi

Kayısılı üzümlü hoşaf tarifi, hoşaf; kuru meyvelerin su ile kaynatılması sonucu yapılan tatlı çeşitlerinden biridir. Geçmişi Osmanlı dönemine kadar dayanan h...
Devamını Oku

Hoşaf Çeşitleri

Hoşaf çeşitleri, bundan bahsetmeden önce hoşafın ne olduğunu açıklayalım. Aslında insanlar hoşaf ve kompostonun aynı şey olduğunu düşünürler fakat sofralarım...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kiraz Hoşafı
Kuru Kayısı Hoşafı
Hoşaf Yapımı
Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi
Hoşaf Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024