Kayısı Hoşafı

Kayısı Hoşafı, hoşaf geleneksel Türk mutfağımızın vazgeçilmezleri arasında yer alır. Günümüz itibari ile neredeyse unutulmaya yüz tutmuş hoşaf tariflerinden biri olan kayısı hoşafı neredeyse ameliyat sonrası ya da kabızlık sıkıntısı olanlar dışında pek fazla tüketilmemektedir. Oysaki pek çok gazlı ve katkı maddeli soğuk içecekten kıyaslanamayacak derece değerlidir.
Eski zamanlarda tüm sofralarda kayısı hoşafı veya üzüm hoşafı mutlaka bulunur ve bu hoşaflar ile serinlenirdi. Türk mutfak kültüründe çok önemli bir yeri olan kayısı hoşafı, mutfağı tamamlayan hem görsel hem lezzet hem de sağlık açısından eşi benzeri bulunmayan bir yiyecektir.

Kayısı hoşafı kuru kayısıdan yapılan bir hoşaf çeşidi olup meyve kuru değilse yapılan hoşaf değil, komposto olur. Bu bakımdan iyi bir kayısı hoşafı için gereken şey kurutulmuş kayısıdır. Osmanlı zamanında ziyafet sofralarının sonunda tatlı niyetine mutlaka kayısı hoşafı ya da diğer hoşaf çeşitleri verilirdi.

Kayısı hoşafı, şekerpare ve zerdali kurusu gibi kayısı çeşitlerinden yapılır. Kuru kayısıdan yapılan kayısı hoşafında C vitamini dışında kalan diğer besin ögeleri oldukça fazladır. Kayısı hoşafı, demir, kalsiyum, çinko ve E vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca kurutulmuş bir meyve olması sebebi ile içeriğindeki şeker oranı da oldukça fazladır.

Kayısı hoşafı için gereken malzemeler

  • 250-300 gram kadar kuru kayısı
  • Damak tadınız ölçüsünde toz şeker
  • 3-4 adet çubuk tarçın
  • 3-4 adet karanfil
  • 10-15 adet kayısıdan çıkarılmış çiğ badem
  • 3-4 damla limon suyu
  • Ve 1.
    5 litre içme suyu

Kayısı hoşafı nasıl yapılır?


Kayısı hoşafı yapmak için kayısıları 1 gece önceden ılık su ile ıslatın. Böylece kurutma esnasında içine yerleşmiş toz ve zararlı artıklar da temizlenmiş olacaktır.

Ertesi gün tekrar yıkayıp süzülmüş kayısıları bir tencereye alın ve suyunu ekleyin. Kaynama başlayan kayısılara damak tadınız ölçüsünde toz şeker ekleyin ve karıştırın. Çiğ bademleri, çubuk tarçın ve karanfili ekledikten sonra 10 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Kayısı hoşafına son olarak limon suyunu da ekledikten sonra 5 dakika daha kaynatın ve ağzı kapalı halde soğumaya bırakın. Tencerenin iyice soğuduğuna emin olduktan sonra kayısı hoşafını buzdolabında en az 2-3 saat kadar soğutun. Daha sonra şık kaselerde servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 13:22:01
Kayısı Hoşafı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kayısı Hoşafı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kayısı Hoşafı"
İyi günler, geçen hafta gezi amaçlı malatyaya gittik bir kac gün orda bulunduk, yöresel yemeklerin bulunduğu bir lokantada yemek yemek istedik orada bize malatyaya has yemekler yedik benim ilk defa yediğim ve tadını gerçekten beğendiğim bir içecek tarzı bir şey getirdiler hoşaf dı ismi acaba ben onu evde nasıl yapabilirim?
Ülker . 04.11.2018 19:07:18

Erik Hoşafı Nasıl Yapılır

Erik Hoşafı Nasıl Yapılır, Erik hoşafı, eriklerin kurutulup şekerli suda eriğin rengini suya verinceye kadar kaynatılmış halidir. Hoşaf ise şeker şurubunda m...
Devamını Oku

Taze Kayısı Hoşafı

Taze kayısı hoşafı, dalından yeni koparılmış olan kayısıların işlem görmesi ile elde edilen kayısı hoşafı oldukça lezzetli bir tada sahiptir. Vücuda bir...
Devamını Oku

Şekersiz Hoşaf Tarifi

Şekersiz Hoşaf Tarifi, genellikle alışılmış hoşaf tariflerinden farklı olarak, şeker hiç kullanılmamasına özen gösterilen bir hoşaf olma özelliğine sahiptir....
Devamını Oku

Sarı Erik Hoşafı

Sarı Erik Hoşafı, Sarı erik hem sağlık için faydalı hem de çok lezzetli bir meyvedir. Sade olarak yenildiği gibi meyve salatasına da konulabilmektedir. Kurut...
Devamını Oku

Hoşaf Komposto

Hoşaf Komposto, Taze veya kuru meyvelerin su ile kaynatılması neticesinde elde edilen bir besin maddesidir. İster meyve ile istenirse de meyvelerin püre hali...
Devamını Oku

Evde Hoşaf Yapımı

Evde hoşaf yapımı, Genellikle hanımların hazır ve katkılı içecekler yerine evlerinde doğal olarak hoşaf yapmaları gün geçtikçe artmaktadır. Hoşaf kuru m...
Devamını Oku

Hoşaf Kaç Kalori?

Hoşaf Kaç Kalori, Hoşafların kalorileri genellikle şeker oranlarına göre farklılıklar göstermektedir. Hoşaf taze meyvelerin şekerli su il...
Devamını Oku

Hoşaf Nasıl Yapılır

Hoşaf Nasıl yapılır; kuru meyvelerin kaynatılıp şeker ile tatlandırılarak yapılan hoşafın birçok yöreye göre tarifi vardır. Özellikle sıcak aylarda soğuk ola...
Devamını Oku

Vişne Hoşafı

Vişne Hoşafı, Yazın taze olarak yapılabileceği gibi yaz mevsimde toplanıp derin dondurucuda saklandığı takdirde kışında hazırlanabilen vişne hoşafı birçok ki...
Devamını Oku

Oktay Usta Hoşaf Tarifi

Oktay Usta hoşaf tarifi, özellikle ramazan ayında iftardan sonra hafif tatlı ihtiyacı duyanlar için benzersiz bir seçenektir. İçerdiği az miktarda şeker meyv...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır

Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır: Hoşaf denince, ilk akla gelen mübarek Ramazan ayıdır. Sahurda, iftarda yenen ev erişteleri, pilav, kuskus ve mantıdır. G...
Devamını Oku

Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır

Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır, vişne hoşafı büyük küçük herkesin en çok severek tükettiği içeceklerden bir tanesidir. Vişne hoşafı mevsiminde iken tazesinden, k...
Devamını Oku

Karışık Hoşaf

Karışık hoşaf: Hemen hemen her insanın tüketmiş olduğu bir içecek türü olan karışık hoşaf karışık bir şekilde önceden hazırlanmış olan kuru kayısıların bir a...
Devamını Oku

Kuru Vişne Hoşafı

Kuru Vişne Hoşafı, Vişne meyvesinin kurutulması sonucu elde edilen genel olarak çerez olarak tüketilen besindir. Çerez dışında hoşafı, reçeli ve meyve suyu e...
Devamını Oku

Yaş Üzüm Hoşafı

Yaş üzüm hoşafı, Hoşaf yaz kış hemen hemen herkes tarafından sevilerek tüketilen bir içecektir. Yazın taze meyvelerden kışın kuru meyvelerden çeşitli meyvele...
Devamını Oku

Kiraz Hoşafı

Kiraz Hoşafı; Kiraz meyvesi yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Hem göze hem de damak tadına hitap eden meyve çeşididir. Özellikle ülkemizde Kuz...
Devamını Oku

Kuru Kayısı Hoşafı

Kuru Kayısı Hoşafı, genellikle bazı yörelerde ramazan bayramının gelmesiyle birlikte yapılan milli hoşaflardan biridir. Kuru kayısının normal yendiğinde oldu...
Devamını Oku

Hoşaf Yapımı

Hoşaf yapımı, sindirim sisteminde başlayıp eklem ağrılarına kadar vücuda birçok faydası bulunan hoşaf özellikle yaz aylarında yapılmaktadır. Yapımı oldu...
Devamını Oku

Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi

Kayısılı üzümlü hoşaf tarifi, hoşaf; kuru meyvelerin su ile kaynatılması sonucu yapılan tatlı çeşitlerinden biridir. Geçmişi Osmanlı dönemine kadar dayanan h...
Devamını Oku

Hoşaf Çeşitleri

Hoşaf çeşitleri, bundan bahsetmeden önce hoşafın ne olduğunu açıklayalım. Aslında insanlar hoşaf ve kompostonun aynı şey olduğunu düşünürler fakat sofralarım...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kiraz Hoşafı
Kuru Kayısı Hoşafı
Hoşaf Yapımı
Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi
Hoşaf Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024