Kuru Erik Hoşafı
Kuru Erik Hoşafı, Kurutulmuş meyveler her zaman aperatif olarak elimizin altında bulunan ufak atıştırmalıklardır ve abur cuburlar yerine kuru meyveler çok daha sağlıklıdır. Hoşaf ya da halk arasında komposto olarak bilinen ev yapımı doğal içecekler ise hem günlük sıvı alımını sağlar hem serinletir hem de taze meyveler ile yapıldığından sağlığa faydaları oldukça fazladır.
Hoşaf yapmak hiç zor değildir. Yapımını öğrenip pratik olarak akşam yemeklerinde sofralarımızı alması ve ev halkının, misafirlerin sağlıklı beslenmesini sağlamak sizi mutlu edecektir. Kuru erik lif bakımından oldukça zengin birçok rengi bulunan meyvedir. Yaz meyvesi eriğin kurutulması ile elde edilir. Kuru eriği tatlılarda, çaylarda, hoşaflarda ya da marmelat yapımı da sıklıkla tercih edebiliriz. Özellikle yaz aylarında akşam yemeklerinde kuru erik hoşafı aradığınız bir içecek olacaktır.
Kuru Erik Hoşafı İçin Gerekli Malzemeleri- 250 gram kuru siyak erik
- 1 su bardağı toz şeker
- 5,5 su bardağı su
- Fasulye kadar limon tuzu
- 3 tane karanfil
Kuru Erik Hoşafı Nasıl Yapılır?
Erikleri güzelce yıkadıktan sonra süzülmesi için kenara koyun. Ardından 5.5 su bardağı su ve kuru erikleri tencere içine koyun ve ateşi orta derecede açın. Orta derecede 10 dakika kadar kuru erikler kaynadıktan sonra 1 su bardağı toz şekeri ilave edin. Ocağın altına en kısık ayara alın. 25 dakika daha pişirin. Ardından limon tuzu ve karanfili de ekleyin.
Ilımasını bekleyin. Ilıdıktan sonra buzdolabına koyun ve soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra kuru erik hoşafını dilediğiniz menü ile ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun. Özellikle fırın yemekleri ve pilav menüsüne çok yakışır.
Kuru Erik Hoşafı Faydaları Nelerdir?- Antioksidan bakımından oldukça iyi bir kaynaktır.
- Yapısında yüksek oranda C vitamini bulundurur. Bu özelliği sayesinde viral hastalıklara karşı koruyucudur.
- Kalori bakımından düşük olması nedeni ile obezite tarzı hastalıkların oluşumuna engel olur.
- Lif bakımından yüksek olduğu için diyet listelerinin vazgeçilmez besinidir.
- Vücuttaki demir emilimini artırır. Bu niteliği sayesinde vücudunda demir eksikliği olanlar için iyi bir besindir.
- Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
- Anemi (Kansızlık) hastalığının oluşma riskini azaltır.
- Erken doğumların oluşmasına engel olur.
- Sindirim sistemi üstünde olumlu etkiler yapar.
- Şeker hastalarında tedavi edicidir.
- Kabızlık sorununda iyileştiricidir.
- Glisemik indeks niteliği sayesinde kan şekerini ayarlar.
- Tip 2 diyabette olumlu etkileri vardır.
- Kadınlar için kritik dönem olan menopoz dönemi sonrası meydana gelme olasılığı yüksek olan kemik hastalıklarının oluşumuna engel olur.
- Adet (Regl) düzensizliği olanlar için oldukça etkili bir ilaçtır.
- Kuru erik hoşafı hem beden hem de zihin dinlendirici etkiye sahiptir.
Kuru Erik Hoşafı Kaç Kalori; 100 gram kuru erik hoşafı 97 kilokalori (Kcal) iken 1 porsiyon yani 290 gram kuru erik hoşafı 282 kalori değerindedir. Kuru erik hoşafı potasyum, magnezyum ve fosfor mineralleri bakımından zengindir. Şeker oranı da fazla olduğu için diyabetli hastaların doktor kontrolünde ve sınırlı tüketmesi gerekir.
19.01.2024 13:38:56
Kuru Erik Hoşafı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|