Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır

Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır, Türk mutfak kültüründe üzüm hoşafının yeri her zaman bir başka olmuştur. Hoşaf kuru meyveler ile yapılan bir tür şerbettir. Eskiden Osmanlı zamanında tatlı niyetine yemek hoşaf ile sonlandırılırdı. Böylece hem mide rahatlatılır hem de tatlı ihtiyacı giderilmiş olurdu. Demir, çinko, bakır, sodyum ve potasyum mineralleri açısından son derece zengin olan üzüm hoşafı, hoşaflar arasında en fazla tüketilen ve ayrı bir yere sahip olan bir yiyecektir.
Özellikle selüloz ile sindirime yardımcı olur ve bağırsakları rahatlatır. Üzüm en fazla kurutulan meyveler arasında yer aldığından üzüm hoşafı da sık, sık yapılır ve özellikle çekirdeksiz üzümlerden yapılan hoşaf daha fazla tercih edilir.

Üzüm hoşafı nasıl yapılır, sorusunda dikkat edilmesi gereken en önemli püf nokta kuru üzümlerin bir gece önceden ılık su ile ıslatılmasıdır. Böylece kurutma aşamasında meyvenin üzerine yapışmış olan toz ve tüy gibi şeyler temizlenmiş olur ve üzüm hoşafının rengi daha berrak ve daha hoş görünür. Ayrıca üzüm kurusu bol miktarda şeker içerdiğinden dolayı üzüm hoşafı nasıl yapılır sorusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise diğer tariflerde verilen şeker ölçülerine sadık kaldığınızda oluşacak aroma şerbet kıvamında olabilir. Bu yüzden üzüm hoşafı yaparken belli bir şeker ölçüsüne bağlı kalınmadan damak tadınız ölçüsünde şeker eklemek her zaman daha iyi bir sonuç almanızı sağlar. Üzüm hoşafı kaselerde servis edilir, iyi bir üzüm hoşafı nasıl yapılır, konusunda bir araştırma yapıyorsanız ve en muhteşem kıvama ulaşmaya çalışıyorsanız dikkat edilmesi gereken bir diğer püf nokta ise hoşafın buzdolabında soğutulduktan sonra servis edilmesi gerektiğidir.
Şimdi bu bilgiler doğrultusunda güzel bir üzüm hoşafı hazırlayalım.

Üzüm hoşafı nasıl yapılır?


Üzüm hoşafı yaparken tercih edeceğiniz kuru üzümlerin çürük ve çok fazla ezik olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü pişme işlemi gerçekleştikten sonra üzümler şişeceği için tanelerin düzgün görünmesi hoşafında görsel açıdan daha iyi olmasını sağlar.

Akşamdan güzelce yıkayıp ılık suda bekletmiş olduğunuz kuru üzümleri derin bir tencereye alın. 5-6 kâse bir üzüm hoşafı için 250 gram kuru üzüm size yeterli gelecektir. Tenceredeki kuru üzümlerin üzerine 6 kâse soğuk su ekleyin ve ocağın altını açın. Tenceredeki su kaynamaya başladığında ocağı altını kısın ve yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayın. Bir süre sonra üzümler şişmeye başlayacaktır. Bu aşamada dilerseniz üzüm hoşafının içerisine 3-4 adet karanfil ekleyebilirsiniz. Karanfil ile de 7-8 dakika daha kaynatmış olduğunuz üzüm hoşafının tadına mutlaka bakım. Üzümdeki şeker oranı size yeterli geliyorsa toz şeker eklemeyin. Fakat daha tatlı bir üzüm hoşafı seviyorsanız damak tadınıza göre toz şeker ekleyebilirsiniz. Tadı da istediğiniz aromaya ulaştıktan sonra yapmanız gereken şey su ve tane oranını dengelemek olmalıdır. Üzüm hoşafı nasıl yapılır sorusunda önemli püf noktalardan biri de hoşaftaki su miktarının tane miktarına göre birazcık daha fazla olmasıdır. Bunun için denge hoşafı kaşığa aldığınızda 2-3 tanenin yanı sıra geri kalanın hoşaf suyu olmasıdır. Su kıvamını da bu şekilde ayarladıktan sonra soğutmuş olduğunuz üzüm hoşafını şık kaselerde servis edebilirsiniz. Hatırlatmakta kesinlikle fayda var üzüm hoşafına ekstradan soğuk olması için buz eklenmemesi gerekir. Buz hoşafın tadını ve kıvamını bozacaktır.
20.01.2024 10:09:21
Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır"
Ben de daha öncesinden üzüm hoşafı hazırlıyordum. Ancak üzüm hoşafına karanfil eklendiğini ilk kez duyuyorum. Karanfilin etkisi ne olabilir acaba? Tadını daha da acı hale getirmez mi? Bu konuda herhangi bir fikri olan var mı acaba? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Nalan . 06.09.2018 13:45:39
Geçen hafta sitenizden tarifini aldığım üzüm hoşafını yaptım. Kaynadıktan sonra soğutarak tükettik. İnanın vermiş olduğunuz tarif oldukça lezzetliydi. Bir hafta kadar tatile gidince üzüm hoşafı dolapta kaldı. Ancak tatil dönüşünde tadı değişti ve ekşime olmuştu. Hoşafın mayalanması ve ekşimesinin nedeni nedir? Hangi malzemeyi fazla koyduğumdan dolayı bu durum oluşmuştur?
Canan Kayar . 06.09.2018 00:06:00

Taze Kayısı Hoşafı

Taze kayısı hoşafı, dalından yeni koparılmış olan kayısıların işlem görmesi ile elde edilen kayısı hoşafı oldukça lezzetli bir tada sahiptir. Vücuda bir...
Devamını Oku

Şekersiz Hoşaf Tarifi

Şekersiz Hoşaf Tarifi, genellikle alışılmış hoşaf tariflerinden farklı olarak, şeker hiç kullanılmamasına özen gösterilen bir hoşaf olma özelliğine sahiptir....
Devamını Oku

Sarı Erik Hoşafı

Sarı Erik Hoşafı, Sarı erik hem sağlık için faydalı hem de çok lezzetli bir meyvedir. Sade olarak yenildiği gibi meyve salatasına da konulabilmektedir. Kurut...
Devamını Oku

Hoşaf Komposto

Hoşaf Komposto, Taze veya kuru meyvelerin su ile kaynatılması neticesinde elde edilen bir besin maddesidir. İster meyve ile istenirse de meyvelerin püre hali...
Devamını Oku

Evde Hoşaf Yapımı

Evde hoşaf yapımı, Genellikle hanımların hazır ve katkılı içecekler yerine evlerinde doğal olarak hoşaf yapmaları gün geçtikçe artmaktadır. Hoşaf kuru m...
Devamını Oku

Hoşaf Kaç Kalori?

Hoşaf Kaç Kalori, Hoşafların kalorileri genellikle şeker oranlarına göre farklılıklar göstermektedir. Hoşaf taze meyvelerin şekerli su il...
Devamını Oku

Hoşaf Nasıl Yapılır

Hoşaf Nasıl yapılır; kuru meyvelerin kaynatılıp şeker ile tatlandırılarak yapılan hoşafın birçok yöreye göre tarifi vardır. Özellikle sıcak aylarda soğuk ola...
Devamını Oku

Vişne Hoşafı

Vişne Hoşafı, Yazın taze olarak yapılabileceği gibi yaz mevsimde toplanıp derin dondurucuda saklandığı takdirde kışında hazırlanabilen vişne hoşafı birçok ki...
Devamını Oku

Oktay Usta Hoşaf Tarifi

Oktay Usta hoşaf tarifi, özellikle ramazan ayında iftardan sonra hafif tatlı ihtiyacı duyanlar için benzersiz bir seçenektir. İçerdiği az miktarda şeker meyv...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır

Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır: Hoşaf denince, ilk akla gelen mübarek Ramazan ayıdır. Sahurda, iftarda yenen ev erişteleri, pilav, kuskus ve mantıdır. G...
Devamını Oku

Kayısı Hoşafı

Kayısı Hoşafı, hoşaf geleneksel Türk mutfağımızın vazgeçilmezleri arasında yer alır. Günümüz itibari ile neredeyse unutulmaya yüz tutmuş hoşaf tarifleri...
Devamını Oku

Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır

Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır, vişne hoşafı büyük küçük herkesin en çok severek tükettiği içeceklerden bir tanesidir. Vişne hoşafı mevsiminde iken tazesinden, k...
Devamını Oku

Karışık Hoşaf

Karışık hoşaf: Hemen hemen her insanın tüketmiş olduğu bir içecek türü olan karışık hoşaf karışık bir şekilde önceden hazırlanmış olan kuru kayısıların bir a...
Devamını Oku

Kuru Vişne Hoşafı

Kuru Vişne Hoşafı, Vişne meyvesinin kurutulması sonucu elde edilen genel olarak çerez olarak tüketilen besindir. Çerez dışında hoşafı, reçeli ve meyve suyu e...
Devamını Oku

Yaş Üzüm Hoşafı

Yaş üzüm hoşafı, Hoşaf yaz kış hemen hemen herkes tarafından sevilerek tüketilen bir içecektir. Yazın taze meyvelerden kışın kuru meyvelerden çeşitli meyvele...
Devamını Oku

Kiraz Hoşafı

Kiraz Hoşafı; Kiraz meyvesi yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Hem göze hem de damak tadına hitap eden meyve çeşididir. Özellikle ülkemizde Kuz...
Devamını Oku

Kuru Kayısı Hoşafı

Kuru Kayısı Hoşafı, genellikle bazı yörelerde ramazan bayramının gelmesiyle birlikte yapılan milli hoşaflardan biridir. Kuru kayısının normal yendiğinde oldu...
Devamını Oku

Hoşaf Yapımı

Hoşaf yapımı, sindirim sisteminde başlayıp eklem ağrılarına kadar vücuda birçok faydası bulunan hoşaf özellikle yaz aylarında yapılmaktadır. Yapımı oldu...
Devamını Oku

Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi

Kayısılı üzümlü hoşaf tarifi, hoşaf; kuru meyvelerin su ile kaynatılması sonucu yapılan tatlı çeşitlerinden biridir. Geçmişi Osmanlı dönemine kadar dayanan h...
Devamını Oku

Hoşaf Çeşitleri

Hoşaf çeşitleri, bundan bahsetmeden önce hoşafın ne olduğunu açıklayalım. Aslında insanlar hoşaf ve kompostonun aynı şey olduğunu düşünürler fakat sofralarım...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kiraz Hoşafı
Kuru Kayısı Hoşafı
Hoşaf Yapımı
Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi
Hoşaf Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024