Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Erik Hoşafı

Erik Hoşafı

Erik Hoşafı, Hoşaf ülke olarak en sevdiğimiz meşrubatlar arasında yer alır. Hoşaf bazı yörelerce komposto olarak da bilinir. Akşam yemeklerinde hazır içecekler yerine taze meyvelerden hazırlanan hoşaflar hem daha sağlıklı hem daha maliyeti uygundur. Özellikle çocuklar için mucizevi şifa deposu olan pek çok farklı meyveden hazırlana hoşafları bilmek ve evde bol bol yapmak gerekir. Yeni doğum yapan anneler için süt olması açısından sık sık hoşaf yapılır. Erik hoşafı yapımı oldukça kolay ve pratiktir. Yapımını ve ölçülerini öğrendikten sonra sık sık yapacağınız erik hoşafı sofralarınızın vazgeçilmez soğuk ve serin içeceği olacaktır.

Erik Hoşafı İçin Gerekli Malzemeleri

  • Yarım kilogram taze erik
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1,5 litre su
  • 3 tane karanfil
  • 1 çay kaşığının yarısı kadar toz zerdeçal (Tercihe bağlı)

Erik Hoşafı Nasıl Yapılır?


Erikler iyice yıkanır ve suyu süzülmesi için kenar alınır. Daha sonra su ve toz şeker tencere içine konulur. Eriklerin sap kısımları ayrılır ve tencereye koyulur. Erikler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Kaynama bitikten sonra ocaktan alınır ve tencere içine toz zerdeçal ve karanfiller atılır. Toz zerdeçal hoşafın renginde değişim yaparken karanfil hem kokusunda değişiklik yapar hem de sağlığa faydasını artırır. Bu nedenle toz zerdeçal eklemek tercihe bağlıdır. Tencere dışarıda ılıması için bekletilir. Tam olarak ılıdıktan sonra soğuması için buzdolabına koyulur ve soğuduktan sonra ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Erik Hoşafı Faydaları Nelerdir?

  • Yapısında antioksidan maddeler içerir.
  • Beta karoten yapısı ile cilt sağlığına olumlu etki yapar.
  • Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan K vitaminini yapısında barındırır.
  • Kanseri engel olmaya yardımcı olan çalışan antosiyanin adlı maddeler bulundurur.
  • Özellikle meme ve solunum yolu kanserlerine karşı koruyucu ve tedavi edicidir.
  • Tip 2 diyabet hastalığının oluşmasına engel olur.
  • Kalp ve damar sağlığını korur.
  • Obezitenin azalmasına yardımcı olur, metabolizmanın hızlanmasını sağlar.
  • Vücudun direncini artırır, bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarında tedavi edicidir.
  • Böbrek sağlığında oldukça etkilidir.
  • Bebek emziren anneler için oldukça etkili bir süt yapıcıdır.
  • Kolesterolü dengede tutmaya yardımcı olur.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Yaşlanmaya karşı oldukça etkilidir. Yaşlanma belirtilerinden olan cilt kırışıklıklarını azaltır, geç oluşmasını sağlar.
Erik Hoşafı Kaç Kalori; 100 gram erik hoşafı 33 kilokalori (Kcal) değerindedir. Bu ışıkta 1 porsiyon erik hoşafı yani 340 gramı 112 kalori değerindedir. Erik hoşafı içeriğinde hem erik hem de şeker olduğu için karbonhidrat bakımından zengin bir besindir. Özellikle şeker hastaları ve kilo vermek isteyenler olursa şeker oranında azaltma yaparak tüketmeleri tavsiye edilir. 100 gram erik hoşafında;
7.21 gram karbonhidrat, 0,25 gram protein, 0,12 gram yağ, 0,77 gram lif, 2,19 gram sodyum, 85,22 gram potasyum, 12,29 gram kalsiyum, 23.04 vitamin A, 1.85 vitamin C ve 0,29 gram demir bulunur.
Son Güncelleme : 21.01.2024 06:50:25
Erik Hoşafı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Erik Hoşafı Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Erik Hoşafı"
İyi günler dün akşam komşumuza akşam yemeğine davetliydik ve bu davette çeşitli yemekler vardı fakat yemeğin yanında getirdiği erik hoşafı çok hoşuma gitti ilk defa yediğim bir şeydi ve gerçekten beğendim ne kadar ısrar etsem de bana bu hoşafın tarifini vermedi acaba bunun tarifini belen bana yardımcı olabilir mi?
Tahiyye . 01.11.2018 22:08:23
CEVAP YAZ
Oktay Usta Hoşaf Tarifi
Oktay Usta Hoşaf Tarifi
Oktay Usta hoşaf tarifi, özellikle ramazan ayında iftardan sonra hafif tatlı ihtiyacı duyanlar için benzersiz bir seçenektir. İçerdiği az miktarda şeker meyvenin enerjisi ve tadı ve suyunun yarattığı damaktaki hoş tat hoşaf tatlısını Türk mutfağının ...
Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır
Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır
Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır: Hoşaf denince, ilk akla gelen mübarek Ramazan ayıdır. Sahurda, iftarda yenen ev erişteleri, pilav, kuskus ve mantıdır. Günlük hayatımızda da sofraların vazgeçilmezidir. Çekirdekli, çekirdeksiz tüm kuru üzümden hoşaf ya...
Kayısı Hoşafı
Kayısı Hoşafı
Kayısı Hoşafı, hoşaf geleneksel Türk mutfağımızın vazgeçilmezleri arasında yer alır. Günümüz itibari ile neredeyse unutulmaya yüz tutmuş hoşaf tariflerinden biri olan kayısı hoşafı neredeyse ameliyat sonrası ya da kabızlık sıkıntısı olanlar dışında p...
Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır
Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır
Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır, vişne hoşafı büyük küçük herkesin en çok severek tükettiği içeceklerden bir tanesidir. Vişne hoşafı mevsiminde iken tazesinden, kurusundan ya da dondurulmuş vişneden hazırlanabilmektedir. Pek çok hamarat Hanım yaz ayında a...
Karışık Hoşaf
Karışık Hoşaf
Karışık hoşaf: Hemen hemen her insanın tüketmiş olduğu bir içecek türü olan karışık hoşaf karışık bir şekilde önceden hazırlanmış olan kuru kayısıların bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Özellikle de kış mevsiminin o serin ve soğuk havalarında iken ...
Kuru Vişne Hoşafı
Kuru Vişne Hoşafı
Kuru Vişne Hoşafı, Vişne meyvesinin kurutulması sonucu elde edilen genel olarak çerez olarak tüketilen besindir. Çerez dışında hoşafı, reçeli ve meyve suyu elde edilir. Oldukça da sağlıklı ve faydalı bir meyve türüdür. Ayrıca pasta ve kek yapımında d...
Yaş Üzüm Hoşafı
Yaş Üzüm Hoşafı
Yaş üzüm hoşafı, Hoşaf yaz kış hemen hemen herkes tarafından sevilerek tüketilen bir içecektir. Yazın taze meyvelerden kışın kuru meyvelerden çeşitli meyvelerden hoşaf hazırlayıp tüketebiliriz. Bir çoğumuz tek bir meyveden hoşaf hazırlarken bir çoğum...
Kiraz Hoşafı
Kiraz Hoşafı
Kiraz Hoşafı; Kiraz meyvesi yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Hem göze hem de damak tadına hitap eden meyve çeşididir. Özellikle ülkemizde Kuzey Akdeniz bölgesinde yetişir. Kiraz meyvesi C vitamini ve lif içeriği bakımından oldukça zen...
Kuru Kayısı Hoşafı
Kuru Kayısı Hoşafı
Kuru Kayısı Hoşafı, genellikle bazı yörelerde ramazan bayramının gelmesiyle birlikte yapılan milli hoşaflardan biridir. Kuru kayısının normal yendiğinde oldukça fazla yararının olduğunu bildiğimiz gibi şerbetle bu daha da artmış bulunmaktadır. Kuru k...
Hoşaf Yapımı
Hoşaf Yapımı
Hoşaf yapımı, sindirim sisteminde başlayıp eklem ağrılarına kadar vücuda birçok faydası bulunan hoşaf özellikle yaz aylarında yapılmaktadır. Yapımı oldukça kolay olan bu yaz içeceğinin kış aylarında da elde etmek mümkündür. Değişik meyvelerden elde e...
Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi
Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi
Kayısılı üzümlü hoşaf tarifi, hoşaf; kuru meyvelerin su ile kaynatılması sonucu yapılan tatlı çeşitlerinden biridir. Geçmişi Osmanlı dönemine kadar dayanan hoşaf; o zamanlarda bir şerbet türü olarak yemek sonraları ikram edilirmiş. Bilhassa Ramazan a...
Hoşaf Çeşitleri
Hoşaf Çeşitleri
Hoşaf çeşitleri, bundan bahsetmeden önce hoşafın ne olduğunu açıklayalım. Aslında insanlar hoşaf ve kompostonun aynı şey olduğunu düşünürler fakat sofralarımızın baş tacı olan hoşaf ve komposto ayıran bir özellik vardır bu iki güzel tatlı birbirinden...

 

Elma Kurusu Hoşafı
Hoşaf Nedir
Kuru Kayısı Hoşafı Nasıl Yapılır
Kuru Erik Hoşafı
Siyah Erik Hoşafı
Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır
Kuru Üzüm Hoşafı
Elma Hoşafı
Üzüm Hoşafı
Erik Hoşafı Nasıl Yapılır
Taze Kayısı Hoşafı
Şekersiz Hoşaf Tarifi
Sarı Erik Hoşafı
Hoşaf Komposto
Evde Hoşaf Yapımı
Hoşaf Kaç Kalori?
Hoşaf Nasıl Yapılır
Vişne Hoşafı
Oktay Usta Hoşaf Tarifi
Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır
Kayısı Hoşafı
Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır
Karışık Hoşaf
Kuru Vişne Hoşafı
Yaş Üzüm Hoşafı
Kiraz Hoşafı
Kuru Kayısı Hoşafı
Hoşaf Yapımı
Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi
Hoşaf Çeşitleri
Popüler İçerik
Sarı Erik Hoşafı
Sarı Erik Hoşafı
Sarı Erik Hoşafı, Sarı erik hem sağlık için faydalı hem de çok lezzetli bir meyvedir. Sade olarak yenildiği gibi meyve salatasına da konulabilmektedir...
Hoşaf Komposto
Hoşaf Komposto
Hoşaf Komposto, Taze veya kuru meyvelerin su ile kaynatılması neticesinde elde edilen bir besin maddesidir. İster meyve ile birlikte istenirse de meyv...
Evde Hoşaf Yapımı
Evde Hoşaf Yapımı
Evde hoşaf yapımı, Genellikle hanımların hazır ve katkılı içecekler yerine evlerinde doğal olarak hoşaf yapmaları gün geçtikçe artmaktadır. Hoşaf kuru...
Hoşaf Kaç Kalori?
Hoşaf Kaç Kalori?
Hoşaf Kaç Kalori, Hoşafların kalorileri genellikle şeker oranlarına göre farklılıklar göstermektedir. Hoşaf taze meyvelerin şekerli su ile kaynatılmas...
Hoşaf Nasıl Yapılır
Hoşaf Nasıl Yapılır
Hoşaf Nasıl yapılır; kuru meyvelerin kaynatılıp şeker ile tatlandırılarak yapılan hoşafın bir çok yöreye göre tarifi vardır. Özellikle sıcak aylarda s...
Vişne Hoşafı
Vişne Hoşafı
Vişne Hoşafı, Yazın taze olarak yapılabileceği gibi yaz mevsimde toplanıp derin dondurucuda saklandığı takdirde kışında hazırlanabilen vişne hoşafı bi...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kiraz Hoşafı
Kuru Kayısı Hoşafı
Hoşaf Yapımı
Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi
Hoşaf Çeşitleri
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024