Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Hoşaf

Hoşaf

Hoşaf, soğuk olarak yemeklerin yanında veya yemekten sonra suyu içilen ve meyvesi yenilen bütün ya da dilim olarak bol sulu şeker şurubunda kaynatılmış olan meyve şerbetine verilen addır. Bir diğer adı komposto olan meyvelerin suları ile şekerin kaynatılması ile hazırlanan bir tatlı türüdür. Kurutulmuş meyvelerden yapılan sulu şeker karışıma hoşaf taze meyve ile yapılan şerbetli karışma ise komposto denir. Hoşaf birçok meyveden yapılabilen bir içecektir. Bu meyvelerden bazıları erik, kuru üzüm, elma çilek, kiraz, vişne şeftali ve ayvadır. Dilimlenmiş halde veya bütün olarak kuru meyvelerin şekerli suyla kaynatılması çok eskilerden beri keşfedilmiş ve sofralarda yerini almış bir çeşit şerbettir.

Hoşaf nedir neye yarar?


Meyvenin tazesinden yapılan kompostoya İtalyanca combosto denmektedir. Hoşaf serinletici bir içecek olarak yaz günlerinde tüketilen ve Osmanlı yemek kültüründen günümüze kadar gelmiş olan bir çeşit gelenektir. Yazın kurutularak saklanan meyvelerin kışın genelde yemeklerin yanında tüketilen hoşaf bilhassa Ramazan aylarında iftar ve sahur sofralarını süsleyen ve özellikle börek, pilav ve kuru yemeklerin yanında garnitür olarak daima tüketilmeye devam edilmektedir. Eski dönemde insanların yokluktan dolayı buldukları meyve ve sebzeleri kurutarak saklama yöntemi hoşaf türü yiyeceklerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Hoşaf ve komposto yeni nesil insanlar tarafından çok fazla tercih edilen bir içecek değildir. Ancak günümüzde bazı evlerde hoşaf sofraları süslemeye ve tat vermeye devam etmektedir. Özellikle şu son dönemlerde Ramazan aylarının sıcak yaz günlerine denk gelmesinden dolayı hoşaf soğuk olarak tüketildiğinde vücuda oldukça serinletici bir his vermektedir. Aynı zamanda oruç tutan kişilerin gün boyu düşen kan şekerini dengelemekte oldukça faydalıdır. Hoşaf genellikle kışın daha fazla tüketilir Çünkü kuru meyvenin bol olduğu bir dönemdir. Oldukça lezzetli olan hoşafın içerisine girecek olan meyvelerin taze ve çok olgunlaşmamış olması gerekir.

Hoşaf malzemeleri

  • Yarım kilo yıkanmış kuru meyvelerden herhangi biri
  • 1,5 litre klorsuz su ve bir çubuk tarçın
  • Birkaç tane Karanfil ve yarım kilo şeker

Hoşaf nasıl yapılır?


Hoşafı kendi damak zevkinize göre ve kullanacağınız meyvenin şekerine göre ayarlamanız gerekir. Hoşaf yapımındaki bazı püf noktalarını bilmeniz gerekir. Öncelikle hoşaf yapacağınız kuru meyvelerin şişmesi için bir gece önceden suyun içerisinde bekletiniz. Ayrıca sert olan meyveleri önce dilimlenerek haşlanmalı gerekir. Beyaz renkteki meyveler çok fazla bekletilmeden dilimlendikten hemen sonra kullanılmalıdır Yoksa bu meyveler kararma yapabilir bu kararmayı önlemek için meyvelerinizi limonlu suyun içerisinde beklemeniz gerekir. Büyükçe bir tencereye koyduğunuz meyve kurularının üzerine bir buçuk litre suyu ekleyerek karıştırın ve Ocağın üzerinde şekerin erimesini sağlayın. Şekeri eriyen hoşafın içerisine tane karanfilleri ve çubuk tarçını koyarak pişirmeye devam ediniz ve hoşafın içerisindeki meyvelerin iyice piçtiğinden emin olduğunuz hoşafın içerisine isteğe göre bir parça limon ilave edebilirsiniz ve hoşafınız içilmeye hazırdır. Ancak mutlaka hoşafı soğuk olarak servis ediniz. Çünkü hoşaf sıcak içilmez, şimdiden herkese afiyet olsun.
Son Güncelleme : 20.01.2024 08:10:06
Hoşaf ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Hoşaf Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Hoşaf"
Kayısı hoşafının içerisine fıstık ve badem koymayı düşünüyorum. Bunun için fıstık ve badem gibi yemişler önceden kaynatmam gerekir mi? Tadının bozulmasından korkuyorum açıkçası. Bu konuda bir fikri olan var mı?
İclal . 08.10.2018 02:01:41
CEVAP YAZ
Oktay Usta Hoşaf Tarifi
Oktay Usta Hoşaf Tarifi
Oktay Usta hoşaf tarifi, özellikle ramazan ayında iftardan sonra hafif tatlı ihtiyacı duyanlar için benzersiz bir seçenektir. İçerdiği az miktarda şeker meyvenin enerjisi ve tadı ve suyunun yarattığı damaktaki hoş tat hoşaf tatlısını Türk mutfağının ...
Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır
Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır
Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır: Hoşaf denince, ilk akla gelen mübarek Ramazan ayıdır. Sahurda, iftarda yenen ev erişteleri, pilav, kuskus ve mantıdır. Günlük hayatımızda da sofraların vazgeçilmezidir. Çekirdekli, çekirdeksiz tüm kuru üzümden hoşaf ya...
Kayısı Hoşafı
Kayısı Hoşafı
Kayısı Hoşafı, hoşaf geleneksel Türk mutfağımızın vazgeçilmezleri arasında yer alır. Günümüz itibari ile neredeyse unutulmaya yüz tutmuş hoşaf tariflerinden biri olan kayısı hoşafı neredeyse ameliyat sonrası ya da kabızlık sıkıntısı olanlar dışında p...
Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır
Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır
Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır, vişne hoşafı büyük küçük herkesin en çok severek tükettiği içeceklerden bir tanesidir. Vişne hoşafı mevsiminde iken tazesinden, kurusundan ya da dondurulmuş vişneden hazırlanabilmektedir. Pek çok hamarat Hanım yaz ayında a...
Karışık Hoşaf
Karışık Hoşaf
Karışık hoşaf: Hemen hemen her insanın tüketmiş olduğu bir içecek türü olan karışık hoşaf karışık bir şekilde önceden hazırlanmış olan kuru kayısıların bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Özellikle de kış mevsiminin o serin ve soğuk havalarında iken ...
Kuru Vişne Hoşafı
Kuru Vişne Hoşafı
Kuru Vişne Hoşafı, Vişne meyvesinin kurutulması sonucu elde edilen genel olarak çerez olarak tüketilen besindir. Çerez dışında hoşafı, reçeli ve meyve suyu elde edilir. Oldukça da sağlıklı ve faydalı bir meyve türüdür. Ayrıca pasta ve kek yapımında d...
Yaş Üzüm Hoşafı
Yaş Üzüm Hoşafı
Yaş üzüm hoşafı, Hoşaf yaz kış hemen hemen herkes tarafından sevilerek tüketilen bir içecektir. Yazın taze meyvelerden kışın kuru meyvelerden çeşitli meyvelerden hoşaf hazırlayıp tüketebiliriz. Bir çoğumuz tek bir meyveden hoşaf hazırlarken bir çoğum...
Kiraz Hoşafı
Kiraz Hoşafı
Kiraz Hoşafı; Kiraz meyvesi yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Hem göze hem de damak tadına hitap eden meyve çeşididir. Özellikle ülkemizde Kuzey Akdeniz bölgesinde yetişir. Kiraz meyvesi C vitamini ve lif içeriği bakımından oldukça zen...
Kuru Kayısı Hoşafı
Kuru Kayısı Hoşafı
Kuru Kayısı Hoşafı, genellikle bazı yörelerde ramazan bayramının gelmesiyle birlikte yapılan milli hoşaflardan biridir. Kuru kayısının normal yendiğinde oldukça fazla yararının olduğunu bildiğimiz gibi şerbetle bu daha da artmış bulunmaktadır. Kuru k...
Hoşaf Yapımı
Hoşaf Yapımı
Hoşaf yapımı, sindirim sisteminde başlayıp eklem ağrılarına kadar vücuda birçok faydası bulunan hoşaf özellikle yaz aylarında yapılmaktadır. Yapımı oldukça kolay olan bu yaz içeceğinin kış aylarında da elde etmek mümkündür. Değişik meyvelerden elde e...
Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi
Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi
Kayısılı üzümlü hoşaf tarifi, hoşaf; kuru meyvelerin su ile kaynatılması sonucu yapılan tatlı çeşitlerinden biridir. Geçmişi Osmanlı dönemine kadar dayanan hoşaf; o zamanlarda bir şerbet türü olarak yemek sonraları ikram edilirmiş. Bilhassa Ramazan a...
Hoşaf Çeşitleri
Hoşaf Çeşitleri
Hoşaf çeşitleri, bundan bahsetmeden önce hoşafın ne olduğunu açıklayalım. Aslında insanlar hoşaf ve kompostonun aynı şey olduğunu düşünürler fakat sofralarımızın baş tacı olan hoşaf ve komposto ayıran bir özellik vardır bu iki güzel tatlı birbirinden...

 

Elma Kurusu Hoşafı
Hoşaf Nedir
Kuru Kayısı Hoşafı Nasıl Yapılır
Kuru Erik Hoşafı
Siyah Erik Hoşafı
Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır
Kuru Üzüm Hoşafı
Elma Hoşafı
Üzüm Hoşafı
Erik Hoşafı Nasıl Yapılır
Taze Kayısı Hoşafı
Şekersiz Hoşaf Tarifi
Sarı Erik Hoşafı
Hoşaf Komposto
Evde Hoşaf Yapımı
Hoşaf Kaç Kalori?
Hoşaf Nasıl Yapılır
Vişne Hoşafı
Oktay Usta Hoşaf Tarifi
Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır
Kayısı Hoşafı
Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır
Karışık Hoşaf
Kuru Vişne Hoşafı
Yaş Üzüm Hoşafı
Kiraz Hoşafı
Kuru Kayısı Hoşafı
Hoşaf Yapımı
Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi
Hoşaf Çeşitleri
Popüler İçerik
Sarı Erik Hoşafı
Sarı Erik Hoşafı
Sarı Erik Hoşafı, Sarı erik hem sağlık için faydalı hem de çok lezzetli bir meyvedir. Sade olarak yenildiği gibi meyve salatasına da konulabilmektedir...
Hoşaf Komposto
Hoşaf Komposto
Hoşaf Komposto, Taze veya kuru meyvelerin su ile kaynatılması neticesinde elde edilen bir besin maddesidir. İster meyve ile birlikte istenirse de meyv...
Evde Hoşaf Yapımı
Evde Hoşaf Yapımı
Evde hoşaf yapımı, Genellikle hanımların hazır ve katkılı içecekler yerine evlerinde doğal olarak hoşaf yapmaları gün geçtikçe artmaktadır. Hoşaf kuru...
Hoşaf Kaç Kalori?
Hoşaf Kaç Kalori?
Hoşaf Kaç Kalori, Hoşafların kalorileri genellikle şeker oranlarına göre farklılıklar göstermektedir. Hoşaf taze meyvelerin şekerli su ile kaynatılmas...
Hoşaf Nasıl Yapılır
Hoşaf Nasıl Yapılır
Hoşaf Nasıl yapılır; kuru meyvelerin kaynatılıp şeker ile tatlandırılarak yapılan hoşafın bir çok yöreye göre tarifi vardır. Özellikle sıcak aylarda s...
Vişne Hoşafı
Vişne Hoşafı
Vişne Hoşafı, Yazın taze olarak yapılabileceği gibi yaz mevsimde toplanıp derin dondurucuda saklandığı takdirde kışında hazırlanabilen vişne hoşafı bi...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kiraz Hoşafı
Kuru Kayısı Hoşafı
Hoşaf Yapımı
Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi
Hoşaf Çeşitleri
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024