Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır

Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır

Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır, Türk mutfak kültüründe üzüm hoşafının yeri her zaman bir başka olmuştur. Hoşaf kuru meyveler ile yapılan bir tür şerbettir. Eskiden Osmanlı zamanında tatlı niyetine yemek hoşaf ile sonlandırılırdı. Böylece hem mide rahatlatılır hem de tatlı ihtiyacı giderilmiş olurdu. Demir, çinko, bakır, sodyum ve potasyum mineralleri açısından son derece zengin olan üzüm hoşafı, hoşaflar arasında en fazla tüketilen ve ayrı bir yere sahip olan bir yiyecektir. Özellikle selüloz ile sindirime yardımcı olur ve bağırsakları rahatlatır. Üzüm en fazla kurutulan meyveler arasında yer aldığından üzüm hoşafı da sık, sık yapılır ve özellikle çekirdeksiz üzümlerden yapılan hoşaf daha fazla tercih edilir.

Üzüm hoşafı nasıl yapılır, sorusunda dikkat edilmesi gereken en önemli püf nokta kuru üzümlerin bir gece önceden ılık su ile ıslatılmasıdır. Böylece kurutma aşamasında meyvenin üzerine yapışmış olan toz ve tüy gibi şeyler temizlenmiş olur ve üzüm hoşafının rengi daha berrak ve daha hoş görünür. Ayrıca üzüm kurusu bol miktarda şeker içerdiğinden dolayı üzüm hoşafı nasıl yapılır sorusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise diğer tariflerde verilen şeker ölçülerine sadık kaldığınızda oluşacak aroma şerbet kıvamında olabilir. Bu yüzden üzüm hoşafı yaparken belli bir şeker ölçüsüne bağlı kalınmadan damak tadınız ölçüsünde şeker eklemek her zaman daha iyi bir sonuç almanızı sağlar. Üzüm hoşafı kaselerde servis edilir, iyi bir üzüm hoşafı nasıl yapılır, konusunda bir araştırma yapıyorsanız ve en muhteşem kıvama ulaşmaya çalışıyorsanız dikkat edilmesi gereken bir diğer püf nokta ise hoşafın buzdolabında soğutulduktan sonra servis edilmesi gerektiğidir. Şimdi bu bilgiler doğrultusunda güzel bir üzüm hoşafı hazırlayalım.

Üzüm hoşafı yapım aşamaları nelerdir?

Üzüm hoşafı yaparken tercih edeceğiniz kuru üzümlerin çürük ve çok fazla ezik olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü pişme işlemi gerçekleştikten sonra üzümler şişeceği için tanelerin düzgün görünmesi hoşafında görsel açıdan daha iyi olmasını sağlar.

Akşamdan güzelce yıkayıp ılık suda bekletmiş olduğunuz kuru üzümleri derin bir tencereye alın. 5-6 kase bir üzüm hoşafı için 250 gram kuru üzüm size yeterli gelecektir. Tencerede ki kuru üzümlerin üzerine 6 kase soğuk su ekleyin ve ocağın altını açın. Tencerede ki su kaynamaya başladığında ocağı altını kısın ve yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayın. Bir süre sonra üzümler şişmeye başlayacaktır. Bu aşamada dilerseniz üzüm hoşafının içerisine 3-4 adet karanfil ekleyebilirsiniz. Karanfil ile de 7-8 dakika daha kaynatmış olduğunuz üzüm hoşafının tadına mutlaka bakım. Üzümde ki şeker oranı size yeterli geliyorsa toz şeker eklemeyin. Fakat daha tatlı bir üzüm hoşafı seviyorsanız damak tadınıza göre toz şeker ekleyebilirsiniz. Tadı da istediğiniz aromaya ulaştıktan sonra yapmanız gereken şey su ve tane oranını dengelemek olmalıdır. Üzüm hoşafı nasıl yapılır sorusunda önemli püf noktalardan biri de hoşaftaki su miktarının tane miktarına göre birazcık daha fazla olmasıdır. Bunun için denge hoşafı kaşığa aldığınızda 2-3 tanenin yanı sıra geri kalanın hoşaf suyu olmasıdır. Su kıvamını da bu şekilde ayarladıktan sonra soğutmuş olduğunuz üzüm hoşafını şık kaselerde servis edebilirsiniz. Hatırlatmakta kesinlikle fayda var üzüm hoşafına ekstradan soğuk olması için buz eklenmemesi gerekir. Buz hoşafın tadını ve kıvamını bozacaktır.

Son Güncelleme : 25.11.2018 11:57:04
Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır Yorumları

şifre Kırmızı sayı

2 Yorum Yapılmış "Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır"
Ben de daha öncesinden üzüm hoşafı hazırlıyordum. Ancak üzüm hoşafına karanfil eklendiğini ilk kez duyuyorum. Karanfilin etkisi ne olabilir acaba? Tadını daha da acı hale getirmez mi? Bu konuda herhangi bir fikri olan var mı acaba? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Nalan . 06.09.2018 13:45:39
CEVAP YAZ
Geçen hafta sitenizden tarifini aldığım üzüm hoşafını yaptım. Kaynadıktan sonra soğutarak tükettik. İnanın vermiş olduğunuz tarif oldukça lezzetliydi. Bir hafta kadar tatile gidince üzüm hoşafı dolapta kaldı. Ancak tatil dönüşünde tadı değişti ve ekşime olmuştu. Hoşafın mayalanması ve ekşimesinin nedeni nedir? Hangi malzemeyi fazla koyduğumdan dolayı bu durum oluşmuştur?
Canan Kayar . 06.09.2018 00:06:00
CEVAP YAZ
Oktay Usta Hoşaf Tarifi
Oktay Usta Hoşaf Tarifi
Oktay Usta hoşaf tarifi, özellikle ramazan ayında iftardan sonra hafif tatlı ihtiyacı duyanlar için benzersiz bir seçenektir. İçerdiği az miktarda şeker meyvenin enerjisi ve tadı, ve suyunun yarattığı damaktaki hoş tat hoşaf tatlısını Türk mutfağının...
Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır
Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır
Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır: Hoşaf denince, ilk akla gelen mübarek Ramazan ayıdır. Sahurda, iftarda yenen ev erişteleri, pilav, kuskus ve mantıdır. Günlük hayatımızda da sofraların vazgeçilmezidir. Çekirdekli, çekirdeksiz tüm kuru üzümden hoşaf ya...
Kayısı Hoşafı
Kayısı Hoşafı
Kayısı Hoşafı, hoşaf geleneksel Türk mutfağımızın vazgeçilmezleri arasında yer alır. Günümüz itibari ile neredeyse unutulmaya yüz tutmuş hoşaf tariflerinden biri olan kayısı hoşafı neredeyse ameliyat sonrası yada kabızlık sıkıntısı olanlar dışında pe...
Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır
Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır
Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır, vişne hoşafı büyük küçük herkesin en çok severek tükettiği içeceklerden bir tanesidir. Vişne hoşafı mevsiminde iken tazesinden, kurusundan ya da dondurulmuş vişneden hazırlanabilmektedir. Pek çok hamarat hanım yaz ayında a...
Karışık Hoşaf
Karışık Hoşaf
Karışık hoşaf: Hemen hemen her insanın tüketmiş olduğu bir içecek türü olan karışık hoşaf karışık bir şekilde önceden hazırlanmış olan kuru kayısıların bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Özellikle de kış mevsiminin o serin ve soğuk havalarında iken ...
Kuru Vişne Hoşafı
Kuru Vişne Hoşafı
Kuru Vişne Hoşafı, Vişne meyvesinin kurutulması sonucu elde edilen genel olarak çerez olarak tüketilen besindir. Çerez dışında hoşafı, reçeli ve meyve suyu elde edilir. oldukça da sağlıklı ve faydalı bir meyve türüdür. Ayrıca pasta ve kek yapımında d...
Yaş Üzüm Hoşafı
Yaş Üzüm Hoşafı
Yaş üzüm hoşafı, Hoşaf yaz kış hemen hemen herkes tarafından sevilerek tüketilen bir içecektir. Yazın taze meyvelerden kışın kuru meyvelerden çeşitli meyvelerden hoşaf hazırlayıp tüketebiliriz. Bir çoğumuz tek bir meyveden hoşaf hazırlarken bir çoğum...
Kiraz Hoşafı
Kiraz Hoşafı
Kiraz Hoşafı; Kiraz meyvesi yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Hem göze hemde damak tadına hitap eden meyve çeşididir. Özellikle ülkemizde Kuzey Akdeniz bölgesinde yetişir. Kiraz meyvesi C vitamini ve lif içeriği bakımından oldukça zeng...
Kuru Kayısı Hoşafı
Kuru Kayısı Hoşafı
Kuru Kayısı Hoşafı, genellikle bazı yörelerde ramazan bayramının gelmesiyle birlikte yapılan milli hoşaflardan biridir. Kuru kayısının normal yendiğinde oldukça fazla yararının olduğunu bildiğimiz gibi şerbetle bu daha da artmış bulunmaktadır. Kuru k...
Hoşaf Yapımı
Hoşaf Yapımı
Hoşaf yapımı, sindirim sisteminde başlayıp eklem ağrılarına kadar vücuda bir çok faydası bulunan hoşaf özellikle yaz aylarında yapılmaktadır. Yapımı oldukça kolay olan bu yaz içeceğinin kış aylarında da elde etmek mümkündür. Değişik meyvelerden elde ...
Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi
Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi
Kayısılı üzümlü hoşaf tarifi, hoşaf; kuru meyvelerin su ile beraber kaynatılması sonucu yapılan tatlı çeşitlerinden biridir. Geçmişi Osmanlı dönemine kadar dayanan hoşaf; o zamanlarda bir şerbet türü olarak yemek sonraları ikram edilirmiş. Bilhassa R...
Hoşaf Çeşitleri
Hoşaf Çeşitleri
Hoşaf çeşitleri, bundan bahsetmeden önce hoşafın ne olduğunu açıklayalım. Aslında insanlar hoşaf ve kompostonun aynı şey olduğunu düşünürler fakat sofralarımızın baş tacı olan hoşaf ve komposto ayıran bir özellik vardır bu iki güzel tatlı birbirinden...

 

Elma Kurusu Hoşafı
Hoşaf Nedir
Kuru Kayısı Hoşafı Nasıl Yapılır
Kuru Erik Hoşafı
Siyah Erik Hoşafı
Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır
Kuru Üzüm Hoşafı
Elma Hoşafı
Üzüm Hoşafı
Erik Hoşafı Nasıl Yapılır
Taze Kayısı Hoşafı
Şekersiz Hoşaf Tarifi
Sarı Erik Hoşafı
Hoşaf Komposto
Evde Hoşaf Yapımı
Hoşaf Kaç Kalori
Hoşaf Nasıl Yapılır
Vişne Hoşafı
Oktay Usta Hoşaf Tarifi
Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır
Kayısı Hoşafı
Vişne Hoşafı Nasıl Yapılır
Karışık Hoşaf
Kuru Vişne Hoşafı
Yaş Üzüm Hoşafı
Kiraz Hoşafı
Kuru Kayısı Hoşafı
Hoşaf Yapımı
Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi
Hoşaf Çeşitleri
Popüler İçerik
Sarı Erik Hoşafı
Sarı Erik Hoşafı
Sarı Erik Hoşafı, Sarı erik hem sağlık için faydalı hem de çok lezzetli bir meyvedir. Sade olarak yenildiği gibi meyve salatasına da konulabilmektedir...
Hoşaf Komposto
Hoşaf Komposto
Hoşaf Komposto, Taze veya kuru meyvelerin su ile kaynatılması neticesinde elde edilen bir besin maddesidir. İster meyve ile birlikte istenirse de meyv...
Evde Hoşaf Yapımı
Evde Hoşaf Yapımı
Evde hoşaf yapımı, Genellikle hanımların hazır ve katkılı içecekler yerine evlerinde doğal olarak hoşaf yapmaları gün geçtikçe artmaktadır. Hoşaf kuru...
Hoşaf Kaç Kalori
Hoşaf Kaç Kalori
Hoşaf Kaç Kalori, Hoşafların kalorileri genellikle şeker oranlarına göre farklılıklar göstermektedir. Hoşaf taze meyvelerin şekerli su ile kaynatılmas...
Hoşaf Nasıl Yapılır
Hoşaf Nasıl Yapılır
Hoşaf Nasıl yapılır; kuru meyvelerin kaynatılıp şeker ile tatlandırılarak yapılan hoşafın bir çok yöreye göre tarifi vardır. Özellikle sıcak aylarda s...
Vişne Hoşafı
Vişne Hoşafı
Vişne Hoşafı, Yazın taze olarak yapılabileceği gibi yaz mevsimde toplanıp derin dondurucuda saklandığı takdirde kışında hazırlanabilen vişne hoşafı bi...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kiraz Hoşafı
Kuru Kayısı Hoşafı
Hoşaf Yapımı
Kayısılı Üzümlü Hoşaf Tarifi
Hoşaf Çeşitleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Nisan - 2019